Technische Universiteit Eindhoven

14 mei 2004

PERSBERICHT

Symposium Science of the Senses aan TU Eindhoven Zintuigen en technologie
Donderdag 3 juni vindt aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) het symposium Science of the Senses plaats. Het symposium gaat over de verwevenheid van technologie met de biologie van zintuigen in het menselijk lichaam. De lezingen en workshops richten zich op alle vijf de zintuigen: gehoor, zicht, reuk, smaak en tast. De organisatie berust bij Protagoras, studievereniging van Biomedische Technologie aan de TU/e.

Technologie speelt in toenemende mate een centrale rol bij het gebruik van de zintuigen. Zo kon André Kuipers tijdens zijn recente ruimtevlucht via een trilvest de suggestie van zwaartekracht ervaren. En kan een nieuwe generatie gehoorapparaten via speciale implantaten de functie van een defect slakkenhuis in het gehoororgaan herstellen. Maar er kan nog veel meer. Bijvoorbeeld het gebruik van natuurlijke chemische stoffen die de seksuele aantrekkingskracht bevorderen (zogenaamde sexferomonen), waar onder andere de parfumindustrie gebruik van maakt. Of geavanceerde lasers die afwijkingen in het hoornvlies met grote nauwkeurigheid kunnen repareren. En dit is nog maar een selectie van wat in het symposium aan bod komt.

Programma
De inleiding van het symposium wordt verzorgd door de dagvoorzitter prof. dr. H. Kingma van de Universiteit Maastricht (UM). Daarna komt elk zintuig aan bod. Dr. P. van Dijk (UM) spreekt over Gehoorimplantaten, De bijdrage van dhr. R.M. Rosenbrand van Bausch & Lomb richt zich op Zyoptix ooglaserbehandelingen en prof. dr. J.H.A. Kroeze van de Universiteit Utrecht vertelt over Smaakbeleving. Vervolgens spreekt drs. J.B.F. van Erp van TNO Human Factors over De huid als informatiekanaal, en prof. dr. A.G.H. Smals, emeritus hoogleraar aan de KU Nijmegen zal de dag afsluiten met Sexferomonen. Bezoekers kunnen daarnaast zelf testen ondergaan tijdens de workshops en demonstraties.
Het symposium begint om 9.30 uur in het auditorium van de TU/e. Voor belangstellenden is het symposium toegankelijk na betaling van honderd euro, studenten betalen 7,50. Voor meer informatie en inschrijven kan men terecht op de volgende site: www.protagoras.tue.nl/symposium