Gemeente Amersfoort

Inspraak Moskee Liendert van start - 3 juni tot en met 2 juli 2004

datum: 27 mei 2004

Op 3 juni 2004 start de inspraak op het plan voor nieuwbouw van Moskee El Fath aan de Zangvogelweg 156 in Liendert. Vanaf die datum liggen de tekeningen en andere relevante stukken ter inzage bij stadsinformatiewinkel De Observant, Stadhuisplein 7 en in wijkcentrum De Groene Stee, Wiekslag 92 in Liendert. De inspraak loopt door tot en met 2 juli 2004. De algemene inspraakavond vindt plaats op maandag 14 juni 2004.

Voorafgaand aan de inspraak vonden diverse bijeenkomsten plaats. Er is een kennismakingsavond georganiseerd over de islam en de rol van de moskee in de wijk; met omwonenden is overlegd over de bouwplannen en in de werkgroep Goede Buren zijn leefregels voor de toekomst opgesteld.

Bouwplan
Het ontwerp (zie bijlage) laat een vrij traditioneel moskeegebouw zien, compleet met glazen koepel en een minaret. Naar aanleiding van gesprekken met omwonenden is besloten de moskee gespiegeld op het perceel te plaatsen zodat de vrouweningang aan de zijde van Zangvogelweg komt en de minaret

- direct naast de manneningang - goed zichtbaar wordt vanaf het Valleikanaal. Ook is ervoor gekozen het gebouw zover mogelijk naar achteren te plaatsen; aan de zijde van de Zangvogelweg blijft dan ca. 30 meter ruimte over voor de aanleg van een groenstrook.

Inspraakavond
De inspraakavond vindt plaats op maandag 14 juni van 20.00 tot 22.00 uur in de aula van ROC de Amerlanden, Zangvogelweg 140. Die avond worden de plannen nog eens kort gepresenteerd waarna bewoners en belangstellenden mondeling kunnen reageren. Formele reacties moeten schriftelijk worden ingediend bij: Gemeente Amersfoort, College van B&W, t.a.v. de heer H. Abrahams, Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort. Inspraakreacties moeten uiterlijk vrijdag 2 juli 2004 in bezit zijn van het college van B&W.

Proces
De reacties worden verwerkt in een reactienota. Deze nota wordt na de zomer samen met het plan aangeboden aan het college en vervolgens behandeld in de commissie ECO (medio september). Besluitvorming vindt naar verwachting plaats tijdens de raadsvergadering van 28 september 2004. Definitieve data worden te zijner tijd gepubliceerd in de gemeentelijke Stadsberichten. Na besluitvorming start de art. 19-procedure in het kader van WRO om de bestemming van de locatie te wijzigen in maatschappelijke doeleinden (MO) onderwijs naar MO religie. Ook in die fase kunnen zienswijzen worden ingediend. Tenslotte gaan de plannen ter goedkeuring naar de Provincie. Indien het proces verloopt zoals gepland, kan in het voorjaar van 2005 begonnen worden met de bouw van de moskee.