Dienstenbond CNV

Fusie Group 4 Falck & Securicor moet anders
04-06-2004

De voorgenomen fusie tussen Securicor en Group 4 Falck is beoordeeld door de Europese Commissie. Deze week heeft de Europese Commissie haar conclusies gepresenteerd. Voor de Nederlandse bedrijven zijn de gevolgen ingrijpend.

De Europese Commissie heeft een beoordeling gemaakt of het gezamenlijke bedrijf een overheersende positie krijgt in de Nederlandse beveiliging. Als er sprake is van een te groot bedrijf, zou het bedrijf de markt kunnen verpesten door bijvoorbeeld met lage prijzen te stunten om zo concurrenten kapot te maken. De Europese Commissie heeft deze week geoordeeld dat voor Nederland het gezamenlijke bedrijf Group 4 Falck & Securicor te groot is. De fusie mag in Nederland niet doorgaan op de manier zoals beide bedrijven hebben voorgesteld.

Wat betekent dat?
De bezwaren van de Europese Commissie richten zich vooral op de manbewaking. Omdat beide bedrijven wel door willen gaan met de fusie, zullen onderdelen worden verkocht. Deze onderdelen gaan niet mee in de fusie en staan vanaf deze week in de etalage voor geïnteresseerde kopers. De onderdelen die verkocht gaan worden zijn de mobiele surveillance en manbewaking (Falck Security BV). Wat gaat er wel mee in de fusie? Falck Airport Security, Meldkamer & Systems en Falck Services zullen samen worden gevoegd met het Nederlandse Securicor bedrijf. Het is onze inschatting dat het aanvankelijk ingeschatte baanverlies vanwege de fusie nu mee kan vallen. Maar dit hangt wel heel erg af van de manier waarop Falck Security in de etalage wordt gezet. We zullen dan ook zowel bij de fusie als de verkoop betrokken zijn om uw belangen zeker te stellen.

Betrokkenheid
In de afgelopen maand is door de CNV Dienstenbond contact gelegd met de betrokken Ondernemingsraden en de beide werkgevers. Inhoudelijk overleg over een Sociaal Plan komt pas aan de orde in de tweede helft van juni. Er zijn tot nu toe twee data vastgelegd voor onderhandelingen met de beide werkgevers over een Sociaal Plan; 15 juni s middags & 21 juni s ochtends.

Kaderleden
Na afloop van de onderhandelingen kunt u als lid van de CNV Dienstenbond uw mening geven over het resultaat. Dat is uw democratisch recht. Maar we willen u er graag nog meer bij betrekken. De onderhandelingen worden voorbereid samen met leden van de CNV Dienstenbond die actief zijn in de bedrijfsledengroepen van Securicor en Falck. Dat geeft direct invloed! De beide bedrijfsledengroepen komen op 15 juni samen bij elkaar. Plaats van handeling: hoofdkantoor van de CNV Dienstenbond in Hoofddorp. Aanvang 10.30 uur. Interesse? U kunt u opgeven voor deze bijeenkomst bij Isabel Rietveld, via email i.rietveld@cnvdibo.nl of telefonisch via telefoonnummer: (023)5651052. Voor het deelnemen aan deze bijeenkomst kunt u gebruik maken van vakbondsverlof zoals in CAO omschreven onder artikel VI.5-j (blz. 37 oude tekst).

Informatie
Voor vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze Info kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer: (023)5651052 of mail direct h.gerding@cnvdibo.nl

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer:
(023)5651052.

Nb: Wilt u uw mening geven over de uitkomst van het voorjaarsoverleg? Ga naar www.cnv.nl. Meer mogelijkheden vindt u in de informatiekrant.