Ingezonden persbericht


Persinformatie | |Nederland~ICT positief over de oprichting van het Regieorgaan ICT

Woerden, 4 juni 2004

Nederland~ICT steunt de oprichting van het Regieorgaan ICT van harte. Het regieorgaan, dat voortvloeit uit het ICT Forum, heeft tot doel om versterking en focus aan te brengen in het Nederlandse ICT-onderzoek.

Het instellen van het Regieorgaan is een belangrijke stap om de Nederlandse ICT-kennispositie verder te verbeteren en om ervoor te zorgen dat die kennis beter wordt benut en omgezet in concrete ICT-producten en -diensten. Het regieorgaan moet bestaande knelpunten in het ICT-onderzoek helpen oplossen. Door een betere samenwerking tussen het bedrijfsleven, de wetenschap, de overheid en de verschillende toepassingsgebieden in de vorm van clusters moet de innovatie van de BV Nederland een sterke impuls krijgen. Vooral de coördinerende rol van het regieorgaan bij de BSIK trajecten is een goede stap vooruit. De verbeterde samenwerking tussen de partijen levert betere projecten op.

Nederland~ICT is van mening dat het regieorgaan een belangrijke rol zal vervullen in het slaan van bruggen tussen de ICT-sector en de wetenschappelijke wereld. Tevens juicht Nederland~ICT de verhoogde onderzoeksbudgetten toe, 10 miljoen euro vanuit de overheid en 5 miljoen euro vanuit NWO zijn een positieve impuls voor onderzoek en ontwikkeling in Nederland. De aandacht voor een aantal sterke en belangrijke sectoren, zoals genoemd in de ICT-onderzoeks en -innovatieagenda, sluit ook precies aan bij de activiteiten die Nederland~ICT zelf ontplooit in de vorm van de InnovatieSalons. Ook daar wordt door samenwerking in de keten gewerkt aan structurele oplossingen van knelpunten. Ook de aandacht voor MKB is positief. Kleine, technologisch innovatieve bedrijfjes zijn de motor van de economie van de toekomst. Daarom ondersteunt Nederland~ICT een Europees project voor stimulering van innovatie binnen het MKB.

Hoewel niet genoemd in het kabinetsbesluit, mag worden verwacht dat het Regieorgaan nauw samen gaat werken met het Innovatie Platform. Waar het Platform zich enkel met de grote lijnen bezig wil houden, zal het Regieorgaan voor de ICT-sector een uitvoerende en controlerende rol moeten spelen. Ook de genoemde onderzoeks- en innovatie agenda zullen goed op elkaar moeten worden afgestemd. Nederland~ICT is met de InnovatieSalons in ieder geval al begonnen om in verschillende domeinen te werken aan het bevorderen van innovatie.


---

Noot aan de redactie (