Vlaamse overheid

Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, lanceert 22 nieuwe coaching of peterschapsprojecten. Ze trekt daarvoor 2 miljoen euro uit. Ceysens heeft de peterschapsformule vorig jaar grondig hervormd met de bedoeling nieuwe, creatieve en innovatieve projecten aan te trekken. "Dit jaar zitten er projecten tussen die focussen op het ondersteunen van vrouwelijke ondernemers of familiale ondernemingen of die creativiteit binnen een organisatie willen bevorderen," zegt Ceysens.

Peterschapsprojecten

Bij peterschapsprojecten treedt een ervaren onderneming op als coach van een startende of minder ervaren onderneming. Peterschapsprojecten zijn vooral bekend onder de naam Ondernemers voor Ondernemers(UNIZO)en PLATO(Kamers voor Handel en Nijverheid).

Uit een evaluatierapport blijkt dat deze formule 50.000 extra jobs opleverde over een periode van enkele jaren. Elk bedrijf plukt de vruchten van een meer professionele bedrijfsvoering, een beter netwerk en een positief effect op hun bedrijfsresultaten.

Nieuwe stijl

Peterschapsprojecten worden vanaf nu geselecteerd op basis van een wedstrijdformule. Ceysens: "De bijsturing van de formule heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd. Een groot aantal nieuwe en thematische projecten voor gericht op familiale ondernemingen, export, milieu, vormgeving en kwaliteitszorg kwamen uit de bus".

Innovatieve en creatieve projecten

Eén van de vernieuwers is het project "SOFIA" van Limburgs Universitair Centrum. SOFIA richt zich op vrouwelijke ondernemers en vrouwelijke managers van middelgrote ondernemingen(voornamelijk diensten- en schoenensector). Het LUC wil via vorming, netwerking en mentoring de professionaliteit en het ondernemerschap van vrouwelijke ondernemers een duw in de rug geven.

"Creatopia" is een andere nieuwe project dat werknemers wil vormen tot "creative change masters" binnen hun onderneming. In Creatopia brengen bedrijven samen met hun coaches ideeën in praktijk.

Greep uit andere projecten

Startmentor van Unizo richt zich op kleine ondernemingen. Hiermee hoopt Unizo jonge startende ondernemingen beter te wapenen tegen het groot aantal faillissementen. Plato Limburg streeft dan weer een verdere profesionalisering van de KMO-bedrijfsvoering na. Andere projecten willen bedrijven helpen exporteren, industrieel design toepassen in productontwikkeling en duurzaam ondernemen stimuleren.

"Dit toont aan dat er heel wat creativiteit in Vlaanderen aanwezig is. Met een beetje durf en ambitie versterken we hiermee onze economie," besluit de minister.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be
website: www.ministerpatriciaceysens.be


---