Vlaamse overheid

Op voorstel van Marleen VANDERPOORTEN, Vlaams minister van Onderwijs en Vorming, keurde de Vlaamse regering prinipieel het besluit goed dat bepaalt dat studenten aan zowel universiteiten als hogescholen vanaf het academiejaar 2004-2005 zullen kunnen slagen voor een opleidingsonderdeel als ze ten minste 10 op 20 behalen.

Dit besluit zorgt voor de vervroegde toepassing van een artikel van het zogenaamde flexibiliseringsdecreet. Dit decreet, goedgekeurd op 21 april in het Vlaams Parlement, treedt in werking in het academiejaar 2005-2006. Instellingen kunnen aan de Vlaamse regering echter vragen om sommige bepalingen van het decreet eerder in werking te laten treden.

Alle universiteiten en hogescholen hebben gevraagd om al in het academiejaar 2004-2005 het artikel in werking te laten treden dat bepaalt dat studenten geslaagd zijn voor een opleidingsonderdeel waarvoor ze een examencijfer van 10 of meer behalen. Dit examencijfer van 10 of meer wordt ook overdraagbaar.

Dit betekent dat een student die eenmaal 10 of meer op 20 voor een opleidingsonderdeel behaalt, over dat onderdeel geen examen meer hoeft af te leggen. Het toegekende examencijfer wordt dus meegenomen in de deliberaties. In het huidige beoordelingssysteem moet een student 12 op 20 behalen om examencijfers over te dragen naar de deliberatie van een volgend academiejaar.

Deze maatregel geldt zowel voor studenten in nieuwe bachelorsopleidingen als voor studenten in de bestaande opleidingen. Op die manier worden studenten die hetzelfde opleidingsonderdeel volgen als onderdeel van een nieuwe bachelorsopleiding of als onderdeel van een bestaande opleiding in afbouw op dezelfde wijze behandeld.

De vraag van de universiteiten en hogescholen kwam er nadat minister Vanderpoorten op 14 mei alle instellingen had aangeschreven om hen er op te wijzen dat tot dan toe slechts één instelling om een vervroegde inwerkingtreding van het flexibiliseringsdecreet had gevraagd. De minister hoopte dat een maatregel die de gelijke behandeling van de studenten bevordert door alle instellingen zou worden overgenomen. Bovendien kan op die manier de onduidelijkheid voorkomen worden die zou ontstaan indien studenten aan de ene instelling zouden slagen met een 10 op 20 en aan de andere met een 12 op 20.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---