Politie Gelderland-Zuid

1. Gelderland-Zuid
2. Korpsstaf

Datum  Nijmegen, vrijdag 4 juni 2004[pic]vrijdag 4 juni 2004         
                                                                     
Van    Piet Versteegt, GSM-nummer 06.53715565 / afdeling Communicatie

Regionaal Persbericht


District Stad Nijmegen
Aanhoudingen bij vechtpartij

Donderdagavond rond 22.40 uur werd aan de politie gemeld dat er gevochten zou worden op vanaf de openbare weg toegankelijk bedrijfsterrein aan de Energieweg. Een getuige had gezien dat twee mannen ieder een vuistvuurwapen zouden hebben en dat twee andere mannen zich voorzien hadden van een knuppel of hockeystick. Op aanwijzen van getuigen zijn drie mannen uit Tiel, respectievelijk 37, 42 en 43 jaar en twee mannen uit Nijmegen, beiden 32 jaar, aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau. Er is een onderzoek ingesteld waarbij diverse slagwapens in beslag genomen zijn. De aanleiding van de ruzie zou zijn dat de Tielse mannen die in een auto over de Rijksweg A73 hadden gereden ruzie gekregen zouden hebben met twee inzittenden van een andere auto vanwege mogelijk verkeersagressief gedrag. Vuurwapens zijn niet aangetroffen. De politie stelt nog een nader onderzoek in.

Bekeurd voor gevaarlijk weggedrag

Een 24-jarige Nijmegenaar is donderdagavond rond 21.15 uur betrapt terwijl hij met gierende banden rondjes reed om Plein 44. Er kwam rook van de banden en de sporen stonden op het wegdek. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg hij een bekeuring voor gevaarlijk rijgedrag en voor hem wordt een onderzoek naar de rijvaardigheid aangevraagd.


Aangehouden voor verfspuiterij

Vanmorgen rond 06.00 uur hoorden bewoners van een woning aan de Achter de Carmel enig gerucht aan de voorzijde van hun woning. Zij gingen naar buiten en zagen dat drie mannen het rolluik van hun woning met spuitlak hadden besmeurd. Zij wisten twee van hen vast te houden en belden de politie. Die bracht de mannen, een 21-jarige man uit Waalre en een 23-jarige Nijmegenaar over naar het politiebureau. Zij kregen een proces-verbaal.


Gestolen auto's

Donderdagmorgen is van het Geert Groteplein Noord een donkerblauwe Volkswagen-transporter met kenteken 70-VD-JZ gestolen.
In de nacht van donderdag op vrijdag is van de Vossendijk een witte Volkswagen-Transporter met Duits kenteken SO-ZJ973 gestolen.


Woninginbraak

Donderdag is ingebroken in een woning aan de Van Slichtenhorststraat door een deur open te breken. Uit de woning is een geldbedrag waaronder 200 US dollars en nog wat andere buitenlandse valuta gestolen. De 44-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.


District Tweestromenland
Deest, auto gestolen

Donderdagmiddag is van de Boeisestraat een grijze Mitsubishi met kenteken 79-BG-NP gestolen. De 72-jarige eigenaar liet de auto vlak bij zijn woning met de contactsleutels erin even achter om nog iets uit zijn woning te halen. De man heeft aangifte gedaan.


Wijchen, bedrijfsinbraak

In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een bedrijf aan de Kelvinstraat door een deur open te breken. Uit het bedrijf is een nog onbekend geldbedrag gestolen.


District De Waarden


Politieteam Neder-Betuwe start gordelproject

Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 juni controleert politieteam Neder-Betuwe in haar werkgebied op het veilig vervoeren van kinderen in personenauto's. Het komt nog regelmatig voor dat kinderen geen gordel dragen wanneer zij in een auto worden vervoerd. Het dragen van de autogordel is in Nederland verplicht.

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat voorinzittenden met gordel om bij een botsing 40% minder kans lopen op dodelijk letsel en 25% minder kans op letsel. De werking van de gordel voor achterpassagiers wordt geschat op 30% voor het voorkomen van dodelijke afloop en 20% voor het voorkomen van ernstig letsel. Grofweg scheelt 1% meer gordelgebruik 3 doden en 20 zwaargewonden per jaar.
De controles vinden plaats in de omgeving van basisscholen in Dodewaard, Opheusden, Kesteren, Ochten en IJzendoorn. Automobilisten die kinderen zonder gordel vervoeren worden bekeurd. Het boetebedrag voor het vervoeren van kinderen zonder gordel is een standaard bedrag van 45 euro.
Kinderen moeten altijd achterin de auto vervoerd worden. Kinderen tussen de 3 en 12 jaar EN kleiner dan 1.50 meter moeten gebruik maken van een kinderbeveilingingsmiddel, zoals een kinderzitje (indien in auto aanwezig). Als er geen kinderbeveiligingsmiddel aanwezig is, moeten ze de gordel dragen indien deze in het voertuig aanwezig is.
Een driepuntsgordel mag als heupgordel gedragen worden als het kind kleiner is dan 1.50 meter. Geen gordel nodig wanneer het kind in een deugdelijk en goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel zit.
Kinderen beneden de 12 jaar mogen nooit voorin, tenzij,
A. In een deugdelijk en goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel.
B. Een kind langer is dan 1.50 meter en in de gordel zit (driepunts).


Voor nadere informatie over bovenstaand bericht: Jose Albers, 06 - 53 24 01 75


Eck en Wiel, quad gestolen

Donderdag tussen de middag is van de Leeweg een gifgroene Quad van het merk Kawasaki gestolen. De Quad, waar de contactsleutels in achtergelaten waren, stond in een afgesloten schuur die opengebroken werd. De 53-jarige eigenaar uit Eck en Wiel heeft aangifte gedaan.


Buurmalsen, automobilist over de kop

Vrijdagmorgen rond 00.50 uur sloeg een 56-jarige man uit Leerdam in zijn auto op de Lingedijk over de kop nadat hij in een bocht de macht over het stuur verloren had. De brandweer knipte de auto open om de man uit zijn benarde positie te bevrijden. De politie constateerde dat de man gedronken had. Hij werd vanwege pijn op de borst per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Utrecht waar de politie een bloedmonster van hem nam. Er is proces-verbaal tegen de man opgemaakt.


Ochten, bedrijfsinbraak

In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken een bedrijf aan de Transitoweg door een deur open te breken. Uit het bedrijf zijn rookartikelen gestolen.
Blik op veilig

Snelheidscontrole op donderdag 3 juni

Plaats    Straat       Tijd        MaximumVoer-AantaHoogst
                                          tuigel    gemete
                                   Snelhein    bekeun     
                                   d           rd   snelhe
                                                    id    
Kesteren  Broekdijk    09.00 -     50     687  112  95    
                       12.30                              
AmmerzodenHaarstraat   08.00 -     50     1776 44   69    
                       12.00                              
Afferden  Van          13.00 -     80     660  16   107   
          Heemstraweg  14.15                              
Rossum    Van          08.00 -     80     834  4    94    
          Heemstraweg  10.30                              
Ben-LeeuweVan          11.12 -     50     2296 81   83    
n         Heemstraweg  14.05                              
Kesteren  Spoorstraat  19.10 -     50          8    89    
                       20.30                              
Nijmegen  V.           15.15 -     50     1672 48   86    
          Boetbergweg  17.55                              
Nijmegen  Muntweg      19.20 -     50     1694 26   72    
                       22.05                              


Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --