SENIORWEB


Digitale doorbraak bij senioren

Voor bijna de helft van alle 50-plussers is de computer een vertrouwd apparaat geworden, waarmee ze zelfstandig internet opgaan. Dat is een toename van vijfentwintig procent in vergelijking met vorig jaar. Nieuwe toepassingen zoals digitale fotografie en internetbankieren trekken ouderen massaal over de streep. SeniorWeb merkt dat onder andere aan een verdubbeling van het ledental. Het 30.000ste lid wordt binnenkort feestelijk gehuldigd.

In 300 leercentra verspreid over het land volgden het afgelopen jaar 45.000 cursisten een computercursus, verzorgd door vrijwilligers van SeniorWeb. De vraag naar beginnerscursussen blijft hoog en de vraag naar workshops voor de iets meer ervaren computeraar stijgt snel, onder andere op het gebied van digitale fotografie en internetbankieren. Die behoefte aan verdieping verklaart ook de populariteit van de online cursussen, ondere andere over computerveiligheid en e-mail. De website www.seniorweb.nl, die door het Landelijk Bureau Toegankelijkheid is uitgeroepen tot meest toegankelijke populaire website voor ouderen, verwelkomt maar liefst 450.000 bezoekers per maand.
Deze cijfers zijn terug te vinden in het jaarverslag van SeniorWeb over 2003, dat vandaag is verschenen.

Nog niet klaar
Nog altijd iets meer dan de helft van de 50-plussers gebruikt de computer en internet niet. En dat terwijl men haast niet meer zonder kan in het dagelijks leven. E-mail en internet zijn een vanzelfsprekend communicatiemiddel geworden, ook in het contact met bedrijven en overheid. Vooral voor senioren van 65 jaar en ouder wordt dit steeds meer een probleem, want zij maken het minste gebruik van de computer en internet: slechts twintig procent is ermee vertrouwd. SeniorWeb blijft daarom doorgaan met de zo effectief gebleken methode om ouderen en ict aan elkaar te koppelen, namelijk door ondersteuning van ouderen dóór ouderen. De overheid maakt hiervoor geen geld meer vrij, maar dankzij de hulp van de Rabobank, bijdragen van een groot aantal fondsen en een groeiend aantal leden kan SeniorWeb zich blijven inzetten voor de participatie van ouderen in de digitale informatiemaatschappij.

Het jaarverslag is te downloaden via:
http://www.seniorweb.nl/jaarverslag2003.pdf

Feiten op een rij

SeniorWeb in het kort
SeniorWeb wil iedereen die niet met de computer is grootgebracht de vele mogelijkheden van internet laten ervaren. SeniorWeb heeft een overzichtelijke website, met nieuws, tips en tal van mogelijkheden om zelf mee te doen. Vrijwilligers van SeniorWeb geven door het hele land computercursussen, begrijpelijk en betaalbaar voor iedereen. Wie zich aan wil sluiten bij SeniorWeb kan lid worden van de vereniging. SeniorWeb biedt haar 30.000 leden een ruim aanbod aan diensten. Zo kunnen leden gratis gebruik maken van een elektronische helpdesk PCHulp en tegen onkostenvergoeding PCHulp aan Huis krijgen. Ook kunnen zij zich opgeven voor mailgroepen en gratis internettoegang, gebruik maken van speciale onderdelen op de website en korting krijgen op computers en software. Elk kwartaal ontvangen leden het blad Enter, met eenmaal per jaar een cd-rom vol met tips, spelletjes en software.

Cijfers SeniorWeb 2003 2002 2001 Leden 24.000 12.000 7.200 Mailgroepen 65 60 40 Websitebezoekers per maand 450.000 350.000 230.000 Deelnemers online cursussen 10.160 4.070 n.v.t. Ambassadeurs (vrijwilligers) 1.600 1.500 1.100 Cursisten 45.000 40.000 35.000

Noot voor de redactie (