Provincie Noord-Brabant


Impuls voor positieverbetering ouderen op arbeidmarkt.

Actieplan 'Ervaring Werkt!' van start.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben ingestemd met het actieplan 'Ervaring Werkt!' Met dit actieplan wil gedeputeerde Wim Luijendijk een nieuwe impuls geven aan de positieverbetering van ouderen op de arbeidsmarkt. Met dit doel zal een provinciale taskforce worden ingesteld. Daarnaast zullen vier regionale expertisecentra 'Ouderen en Werk' worden ondersteund en er zullen provinciale voorbeeldprojecten worden ontwikkeld om de positie van 45-plussers bij de overheid te versterken en de arbeidsdeelname van ouderen op het platteland te bevorderen. De totale kosten van het actieplan bedragen, verdeeld over meerdere jaren, E 1.295.000 waarvan totaal E 575.000 voor rekening van de provincie komt en
E 720.000 voor rekening van de regio's.

Het doel van het actieplan 'Ervaring werkt!' is werkgevers, werknemers en werkzoekenden voor te bereiden op de Brabantse arbeidsmarkt van de toekomst waarin ouderen niet alleen graag willen maar ook optimaal kunnen participeren. En dat is volgens gedeputeerde Luijendijk in steeds grotere mate noodzakelijk: "Brabant vergrijst snel, ook in relatie tot de rest van Europa. Daarnaast knabbelt de regering stevig aan het vervroegd pensioen".

Het actieplan 'Ervaring werkt!' wil deze doelstelling bereiken door een bijdrage te leveren aan de mentaliteitsverandering van werkgevers, werkenden en werkzoekenden, door het uitvoeren van onderstaande taken.
Het geven van informatie en voorlichting en het stimuleren van een verder debat over de vergrijzing op de Brabantse arbeidsmarkt. Op provinciaal niveau zullen onder auspiciën van een Taskforce hiertoe een groot aantal activiteiten worden uitgevoerd, waaronder de organisatie van provinciale bijeenkomsten en debatten, het geven van voordrachten en inleidingen, het ontwikkelen van publicaties over onderwerpen gerelateerd aan het thema ouderen en werk, het ontwikkelen van voorlichting en promotiemateriaal en het verspreiden van kennis en voorbeeldprojecten via reguliere en moderne communicatiemiddelen. Gezien de sleutelrol die werkgevers hebben in het bevorderen van arbeidsparticipatie van ouderen gaat expliciete aandacht uit naar die werkgevers en de verschillende sectoren en branches van het bedrijfsleven. Onder meer zal een conferentie voor werkgevers worden georganiseerd waarin de koppeling leeftijdsopbouw en bedrijfsprestaties op een bedrijfskundige wijze zal worden benaderd.

Op lokaal en regionaal niveau zullen vier regionale 'expertisecentra voor ouderen en werk' (naar voorbeeld van WerkWijzer Breda) voorlichting - en informatieactiviteiten uitvoeren, waaronder een eigen website, een gids met alle regionale voorzieningen op het terrein van ouderen en werk en nieuwsbrieven over regionale activiteiten en projecten.

Ook op regionaal niveau gaat de aandacht expliciet uit naar een bewustwording en mentaliteitsverandering en praktische ondersteuning van werkgevers en P&O-functionarissen (in opleiding) rondom het thema ouderen en arbeid.
De vier regionale expertisecentra (bureaus WerkWijzer) zullen in samenwerking met overheid en bedrijfsleven in de regio concrete projecten ontwikkelen en uitvoeren. Voorbeelden daarvan zijn projecten leeftijdbewust personeelsbeleid in bedrijven, kwaliteitskringen voor P&O-functionarissen en instroomprojecten voor oudere werkzoekenden en herintredende vrouwen.

Op provinciaal niveau zullen 2 omvangrijke en veelomvattende voorbeeldprojecten worden ontwikkeld en uitgevoerd. Het gaat hierbij om:
1. Versterking positie 45-plussers in de overheid
De vergrijzende maatschappij werkt door binnen overheid en het bedrijfsleven. Er komen steeds meer oudere medewerkers en steeds minder nieuwe jonge medewerkers. Bedrijven/organisaties zullen zich in toenemende mate moeten (leren) instellen op de oudere werknemer.

2. Bevorderen arbeidsdeelname 45-plussers op het platteland
De arbeidsparticipatie op het platteland is lager dan in de stad. Het feit dat de vergrijzing en ontgroening zich op het platteland nog harder voordoet dan in de stad, zet de leefbaarheid in de kleine kernen nog verder onder druk. Aandacht en acties gericht op het bevorderen van de arbeidsdeelname van 45-plussers op het platteland, zijn gewenst zowel vanuit maatschappelijk als economisch oogpunt. De ontwikkeling en experimentele opzet van een pilot 'werkcoöperaties' kan een bijdrage leveren aan de oplossing van deze problematiek.



Provincie Noord-Brabant