ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: onderzoek IPO's

Volgens wereldwijd onderzoek van Ernst & Young: Sterke opleving van beursintroducties, Azië zet de toon

ROTTERDAM, 7 JUNI 2004 - In het laatste kwartaal van 2003 en begin 2004 is wereldwijd het aantal beursintroducties (IPO's) sterk gestegen. Volgens het Global IPO Survey van Ernst & Young is er momenteel sprake van een heuse opleving.

De eerste tekenen wijzen op een verdere groei van het aantal IPO's. Alleen al in de afgelopen twee kwartalen vonden wereldwijd in totaal 639 IPO's plaats, die 53 miljard dollar opbrachten, ten opzichte van 23 miljard dollar bij 332 transacties in de eerste twee kwartalen in 2003.

Gedurende de eerste zes maanden van het afgelopen jaar ondervonden de IPO-activiteiten hinder van de uitbraak van SARS in Azië en de onzekere situatie in Irak. In het vierde kwartaal van 2003 stortten beleggers zich echter -dankzij de stabielere economische situatie- weer op de aandelenmarkt, en was er sprake van een heuse opleving. Als het aantal transacties zich op het huidige aantal handhaaft, dan is het volgens Geert-Jan van Logtestijn van Ernst & Young Transaction Advisory Services goed mogelijk dat in 2004 het niveau van 1998 wordt geëvenaard, toen wereldwijd bijna 1.100 transacties 118 miljard dollar opbrachten.

Van Logtestijn: 'Het vertrouwen in de economie stijgt wereldwijd. Dit biedt verstrekkers van risicokapitaal en participatiemaatschappijen meer mogelijkheden om zich via een beursgang uit investeringen terug te trekken. De wereldmarkt voor IPO's is duidelijk weer open.'

In Azië draaiden de IPO-activiteiten in 2003 op volle toeren. In de Verenigde Staten en Europa bleef het ten opzichte van het niveau in 2002 daarentegen rustig. Azië nam 67 procent van het wereldwijde IPO-volume, en 52 procent van het aangetrokken kapitaal voor haar rekening. Het leeuwendeel van deze transacties vond echter plaats in China, dat dankzij een stabiele economie in de afgelopen tien jaar jaarlijks met bijna 10 procent is gegroeid. De grootste mondiale IPO in 2003 was China Life, die US$ 3,4 miljard opbracht op de beurs van New York, de NYSE. Met een stuk of vijf Chinese ondernemingen die dit jaar naar de beurs gaan, belooft 2004 wederom een uitstekend jaar voor IPO's in Azië te worden.

'De markt voor IPO's is inmiddels veel meer geglobaliseerd', aldus Van Logtestijn. 'Er is een groeiende tendens bespeurbaar van ondernemingen uit economieën die sneller groeien dan die van de VS, zoals China, die een notering in het buitenland nastreven. Vorig jaar vonden diverse belangrijke, internationale emissies plaats, waarbij meer dan 500 miljoen dollar is opgebracht door internationale beleggers. Dit soort transacties zijn aantrekkelijk voor beleggers, ook al krijgen buitenlandse emittenten te maken met diverse uitdagingen op het gebied van bedrijfscultuur, regelgeving en gewoonten.'

Noot aan de redactie
Een exemplaar van het Global IPO Report van Ernst & Young is verkrijgbaar via de woordvoerder.