Gemeente Roggel en Neer

07/06/2004
Eikenprocessierups

Op eikenbomen in Zuid Nederland kan men in de maanden mei, juni, en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad), vandaar de naam eikenprocessierups.

Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Hieronder treft u informatie aan om de eikenprocessierups te kunnen herkennen en advies hoe u het ongemak van de brandhaardjes kunt beperken.

Van rups naar vlinder
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april, begin mei komende rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingsstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen
brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder. De vrouwtjesvlinders leggen daarna hun eitjes, waaruit volgend jaar weer jonge rupsen komen.

Hoe kun je zien dat er rupsen in een eikenboom zitten? De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten eikenbomen.

Klachten door brandharen
Er zijn vooral risico's voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen door verwaaiing en lege nesten (juli-september). Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige haren bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtweg. Stoffen die daarbij vrijkomen, roepen reacties op die lijken op allergische reacties. Bij iemand die vaker met de brandharen in contact komt, kunnen de reacties veel sterker zijn. De reacties kunnen zeer sterk van persoon tot persoon verschillen. De huidirritaties die binnen acht uur optreden zijn rood en pijnlijk en gaan
gepaard met hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de
neus, keel en luchtwegen.

Wat doet men eraan?
Op plaatsen waar veel ongemak van de brandharen is, probeert men op milieu-vriendelijke wijze de plaag zo vroeg mogelijk te bestrijden. Een van de methoden is het branden en/of opzuigen van nesten. Er wordt echter soms ook met biologische middelen ingegrepen. De natuurlijke vijanden van de rups zijn de sluipwesp, de sluipvlieg en de poppenrover.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-) gebied met rupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Meer informatie?
Als u meer informatie wilt, kunt u terecht bij het Bureau Medische Milieukunde GGD'en Brabant/Zeeland, telefoon 076 - 5282238. Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD in Venlo: tel. 077 - 8504848. Voor informatie over bestrijding en aanpak van overlast kunt u contact opnemen met de gemeente: dhr. Dré Peeters, 0475 - 499570.