Socialistische Partij

Haal bezuiniging bij hypotheekrenteaftrek, niet bij huursubsidie


07-06-2004 * Tijdens de behandeling van de huursubsidiewet heeft de SP een motie ingediend om de bezuiniging op de huursubsidie ongedaan te maken. In het regeerakkoord staat dat er een bedrag van 210 miljoen euro bezuinigd moet worden op volkshuisvesting. SP-Kamerlid Van Velzen zegt dat Dekker dit moet halen bij hen die het kunnen betalen: de eigenaren van zeer riante woningen, in plaats van bij kleine huurders.

Per 1 juli krijgt iedere huursubsidieontvanger 12 euro minder per maand, oplopend tot een bedrag van 18 euro in 2008. Dit treft onevenredig hard de laagste inkomens. Van alleenstaande AOW'ers kan het besteedbare inkomen komend jaar dalen van 200 naar 188 euro, een achteruitgang van 6 procent.

"Onbegrijpelijk," zegt Van Velzen. "Waarom zoekt Dekker het niet bij de bezitters van zeer riante woningen? Die drukken veel zwaarder op de begroting. Aan huursubsidie wordt 1,6 miljard euro per jaar besteedt, maar naar hypotheekrenteaftrek gaat bijna 7,6 miljard. Ik dien daarom een motie in om de huursubsidie met rust te laten en het bedrag van 210 miljoen euro te zoeken in versobering van de hypotheekrenteaftrek."

Van Velzen ergerde zich in het debat zwaar aan het CDA, dat volgens haar aan volksverlakkerij doet. "Zij zeggen op hun website een voorstel te hebben gedaan tijdens de behandeling van de VROM-begroting om de bezuinigingen terug te draaien, maar dat de Kamer hier tegen stemde, waardoor de korting van 12 euro blijft bestaan. Arm CDA, ze hebben het geprobeerd, maar niet heus. Ze zeggen er niet bij dat ze krampachtig vasthouden aan het regeerakkoord en dat ze weigeren over een andere dekking na te denken. Bovendien was hun voorstel gewoon slecht omdat het geen 210 miljoen ging opleveren, de pijn werd niet verzacht en daarom werd het plan afgeserveerd. Het had dus niets te maken met onwil van de Kamer, zoals wordt gesuggereerd."