Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

07-06-2004 De Verbinding, week 24

Behendigheid op de fiets.

Leerlingen uit de groepen 3 en 4 van de Zilverbergschool in Overasselt hebben vorige week een verkeerstoets op de fiets afgelegd. De verkeersouders hadden daarvoor een parcours uitgezet op het schoolplein. Allerlei basisvaardigheden kwamen aan de orde. Voor groep 3 waren dat de hand uitsteken, bochten sturen, achterom kijken en getweeën een bocht nemen.
Groep 4 deed deze oefeningen ook maar moest verder nog slalom rijden, over een smal pad fietsen, opstappen en kaarsrecht weg fietsen. De leerlingen deden het zo goed dat ze allemaal een diploma ontvingen met daarop de basisvaardigheden die ze geoefend hebben. Er is voor deze opzet gekozen, omdat de leerlingen vanaf groep 5 twee keer per week al fietsend met de klas naar de sporthal gaan.

De fietsverkeerstest is één van de projecten die partners van het integrale veiligheidsplatform van de gemeente organiseren.

Verslag dorpsbezoek Overasselt verstuurd

Iedereen die op donderdag 15 april aanwezig was op de slotbijeenkomst van het collegebezoek aan Overasselt heeft intussen het verslag ervan thuis gekregen. Dat geldt voor degenen die hun naam en adres op de presentielijst hebben genoteerd.
Wie dat vergat kan alsnog een exemplaar van het verslag opvragen. Ook andere belangstellenden kunnen dat. Bel daarvoor naar 358 82 20 en geef uw naam en adres door.

Aldus besloten

Op 27 mei vergaderde de gemeenteraad. Een overzicht van de behandelde onderwerpen en besluiten.

De geagendeerde startnotitie Kunstzinnige Vorming is niet behandeld, omdat de raad niet voldoende informatie had gekregen. De startnotitie komt later in het jaar aan de orde.
Inspreker F. Huits vroeg onder andere aandacht voor parkeerproblemen als er een Lidl-vestiging aan de Rijksweg in Malden zou komen. Hij kreeg de toezegging dat dit punt zal worden besproken in de commissie Grondgebied van 14 juni a.s. Daarvoor zal dan ook de Stichting Initiatieven Winkelcentrum worden uitgenodigd.
De heer Van Benthum van de KBO-afdeling Malden liet de raad weten dat de concessieovereenkomst met het KAN over de woningbouw volgens hem een onjuist beeld geeft van de woningbehoefte.
Raadslid Van Wijk tenslotte vroeg aandacht voor parkeeroverlast bij activiteiten van het Marismuseum.

besluiten
Vervolgens werden de volgende besluiten genomen:
· De notulen en besluiten van de vergadering van 22 april zijn vastgesteld.

· De ingekomen stukken zijn voor kennisgeving aangenomen; het milieu-uitvoeringsplan 2004-2007 en het voorstel om dat in de toekomst door B&W te laten vaststellen werd aangenomen.

· De gevraagde "zachte" geldleningen voor de nieuwbouw van de dagopvang en de inrichting daarvan voor Malderburch worden verstrekt. De aanvraag voor een lening voor de tuinaanleg is afgewezen.
· Het gevraagde krediet voor de nieuwbouw van de bibliotheek werd verstrekt (zie ook afzonderlijk bericht).

· De raad stemt in met de concessieovereenkomst met het KAN voor de woningbouw in de periode 2004-2009 (zie ook afzonderlijk bericht).
· Enkele percelen aan de Droogsestraat worden onteigend met het oog op de reconstructie van die weg.

· De nodige begrotingswijzigingen zijn vastgesteld.

Groen licht voor bieb

De gemeenteraad heeft 1.285.000 beschikbaar gesteld voor de nieuwbouw van de bibliotheek in Malden. Die komt er in combinatie met 18 vrije sectorwoningen.
Dat is meer dan de raad in december voor het plan over had. Het college kreeg toen de opdracht binnen een budget van 1.127.500 een bibliotheek te realiseren met 12 vrije sectorwoningen en 6 zogeheten Plurynwoningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het bleek niet haalbaar. Er werd wel 325.000 aan bezuinigingen gevonden, maar al rekenend ontdekte het college ook dat een posten voor grond en de kosten van afbouw en inrichting voor in totaal 540.000 ten onrechte niet in de kostenraming stonden. De raad nam dat de verantwoordelijke wethouder kwalijk. "We moeten er toch vanuit kunnen gaan dat de cijfers op grond waarvan we hier moeten besluiten kloppen", zo verzuchtte de raad bij monde van Frouke Kuijpers-Kwant (CDA).
Wethouder Van den Berg erkende dat en gaf de misrekening volmondig toe. De raad stemde uiteindelijk unaniem in met het voorstel van het college om een bibliotheek met 1.000 m2 oppervlak (ongeveer het dubbele van wat de bibliotheek nu heeft) te bouwen met 18 vrije sectorwoningen.
Zijn collega Van den Broek gaat er overigens van uit dat elders in de gemeente nog wel een plekje gevonden wordt voor de zes Plurynwoningen.

Raad met moeite akkoord met bouwtoekomst

De Heumense gemeenteraad heeft met moeite de concessie-overeenkomst met het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) geaccepteerd. Daarin worden de bouwmogelijkheden voor de periode 2004-2009 in het KAN-gebied geregeld. De gemeenten mogen volgens die overeenkomst meer bouwen dan onder de huidige regeling, maar de voorwaarden vormden voor de raad een knelpunt. PvdA/GroenLinks steunde als enige fractie het plan, maar alle andere hadden zo hun vragen. Norm is bijvoorbeeld dat 90% van de te bouwen woningen in de uitbreidingsgebieden in de goedkope sector moet liggen. Is dat wel haalbaar, zo vroeg de raad zich af. Het zal financieel immers een toer worden door de druk die dat legt op de grondprijs.
Bovendien vormen veel plekken waar deze woningen mogen komen de randen van dorpen, die daardoor wel een erg gesloten karakter krijgen. Na een vurig pleidooi en een schorsing trok wethouder Van den Broek de twijfelaars over de streep: niet meewerken aan de overeenkomst betekent dat voor elk plan afzonderlijk toestemming aan de provincie moet worden gevraagd. En die heeft al laten weten het wél met de normen van het KAN eens te zijn. Verwerping van de overeenkomst verschuift de problemen dan ook alleen maar omdat Gedeputeerde Staten dezelfde uitgangspunten zullen hanteren.
Uiteindelijk levert aanvaarding van de overeenkomst dus in elk geval tijdwinst op en meer mogelijkheden om te bouwen binnen de dorpskernen, zo concludeerde de raad.

Vervolginformatie over kleiwinning

Op 16 juni zal opnieuw een informatie-avond worden belegd over kleiwinning in "De Coehoorn" bij Nederasselt. Aanleiding daartoe vormt het grote aantal vragen dat werd opgeworpen tijdens de vorige bijeenkomst op 24 maart.
Tijdens deze tweede bijeenkomst wordt opnieuw een toelichting gegeven op het plan "Natuurontwikkeling en landschapsversterking door oppervlakkige kleiwinning in de Coehoorn", maar dit keer worden ook de resultaten bekend gemaakt van het overleg dat initiatiefnemen Delgromij heeft gehad met de gemeente, de Stichting Kadans en met een afvaardiging van GLTO en agrariërs. Tenslotte worden vragen beantwoord die de vorige keer zijn gesteld.

De informatieavond wordt gehouden op woensdag 16 juni om 20.00 uur in Ons Huis, Kerklaantje 17 te Nederasselt, De zaal is vanaf 19.30 uur open.
Voor inlichtingen kan worden gebeld met de heer I. Reerink van Delgromij bv, telefoon 026 355 83 17.

Smalle vuilniszakken

Van diverse inwoners zijn klachten binnen gekomen dat de bruine vuilniszak smaller is dan normaal. Men vraagt zich af of de gemeente bewust kleinere vuilniszakken laat maken voor dezelfde prijs. Er is absoluut geen sprake van enige opzet. Waarschijnlijk is sprake van een productiefout. Wie een rol met te smalle zakken heeft aangeschaft kan die terugbrengen naar de winkel waar hij gekocht is en hem ruilen tegen een goede set.

Europese verkiezingen

Op 10 juni zijn de Europese verkiezingen. De stembureaus zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur.
Wie zelf verhinderd is kan een volmacht afgeven aan een andere kiezer door de achterkant van de oproepkaart in te vullen en die aan de stemmer mee te geven. Voorwaarde is wel dat de volmachtgever en de gemachtigde hetzelfde stembureau op de kaart hebben staan. Iemand mag maximaal voor twee andere personen stemmen. Meer informatie is te krijgen bij de gemeente (telefoonnummer 358 82 47) of op www.ukomttochook.nl .

Aanvraag tweede gft-container

De laatste tijd is er veel vraag naar een tweede container voor het groente-, fruit-, en tuinafval. Het gemeentebestuur van Heumen heeft besloten tegemoet te komen aan deze wens. Voorwaarde is wel dat de aanvrager van de gft-container de extra kosten betaalt. In de maand juni krijgt iedere inwoner van de gemeente Heumen de gelegenheid om zich aan te melden voor een tweede gft-container. Nadat de containers besteld zijn, duurt het zes tot acht weken voordat ze worden geleverd. De containers worden dus op z'n vroegst in september verstrekt. Houd hier rekening mee. Over de wijze van levering en betaling wordt u nog nader geïnformeerd.

kosten
De aanschaf van de gft-container kost u 67,-. Vanaf volgend jaar worden de extra kosten voor de inzameling en verwerking van het groente-, fruit-, en tuinafval in uw aanslag voor de afvalstoffenheffing verrekend. Dit betekent dat voor 2005 boven op uw afvalstoffenheffing een bedrag van 65,- in rekening wordt gebracht.

wat moet u doen?
U kunt zich opgeven voor een tweede gft-container door de onderstaande bon in te vullen. U moet de bon vóór 3 juli aanstaande in een enveloppe sturen aan de gemeente Heumen, afdeling BMA, Postbus 200, 6580 AZ Malden.

Aanmeldingsbon tweede gft-container
Naam :
Adres:
Postcode en Woonplaats:
Telefoonnummer:
Banknummer:
Postbanknummer:
Datum: Handtekening:

Afval

Op woensdag 9 en donderdag 10 juni wordt de groene container geleegd. In de maanden juni, juli en augustus wordt de groene container elke week geledigd.

Klachten over afval kunt u melden bij de toezichthouder. U kunt hiervoor bellen naar het bureau Toezicht Milieu Nijmegen, elke werkdag van 08.00 tot 16.00 uur, tel. 024-3299728. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met de afdeling bouwen, milieu en afval, tel. 024-3588362. In beide gevallen worden de klachten geregistreerd en aan de toezichthouder gemeld.
Voor klachten over het ophalen van afval neemt u natuurlijk rechtstreeks contact op met DAR, tel. 024-3716054.

oud papier
Bij basisschool de Toermalijn, Gladiolenstraat 2a, staat elke donderdag van 08.30 tot 15.30 uur een papiercontainer. U kunt ook batterijen inleveren, behalve tijdens schoolvakanties. Op zaterdag 12 juni staat van 10.00 tot 12.00 uur een papiercontainer bij basisschool St. Jozef.

kleding
Nog bruikbare kleding kunt u brengen naar de Schakel aan de Eendenpoelseweg 6b, geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur. U kunt hier ook tweedehands kleding kopen. De opbrengst komt ten goede aan projecten in de derde wereld.

huisraad
Herbruikbaar huisraad kunt u thuis laten ophalen door Kringloopbedrijf Het GOED. Het GOED dat is gevestigd aan de Burchtstraat 110 te Nijmegen, zamelt in onze gemeente al het herbruikbare huisraad in, zoals meubilair, boeken en platen, potten en pannen, snuisterijen, schilderijen, kleding, gordijnen en schoenen. Het bedrijf haalt ook alle hele apparaten op, zoals wasmachines, televisies, radio's, computers, lampen, fornuizen, boilers en kachels (wit- en bruingoed). Goederen worden op afspraak binnen een week opgehaald. De goederen moeten, zonodig verpakt in dozen of zakken, op de begane grond staan. Voor een afspraak kunt u bellen met telefoonnummer (024) 645 69 04, of zelf bij de kringloopwinkel langsbrengen kan ook. De chauffeur bepaalt uiteindelijk of het huisraad dat u aanbiedt nog bruikbaar is.

gereedschap
Op donderdag 10 juni 2004 kunt u tussen 18.30 en 20.30 uur gereedschap brengen naar sociaal-cultureel centrum Maldensteijn en naar de heer Kerkhoff, Dorpstraat 31c te Heumen. Tijdens kantooruren kunt het gereedschap ook zelf afgeven bij stichting De Keilbout, Muiderslotstraat 81 te Nijmegen. Gereedschappen van elk vakgebied zijn welkom, evenals naaimachines en medische hulpgoederen. Voor informatie kunt u bellen naar Milieudefensie, tel. 024-3581148 of 3582376.

Vergunningen

A. Aanvraag bouw- en sloopvergunningen
Bij B&W zijn de volgende aanvragen om bouw- en sloopvergunning binnengekomen:
licht: De Toom 30, uitbreiden woning aan achterzijde licht: De Toom 32, uitbreiden woning aan achterzijde licht: Huikeling 23, vergroten woning aan voor- en achterzijde regulier 1e fase: Frankenstraat 4, bouw woning met garage regulier 1e fase: Sleeburgsestraat 5, bouwen schuur regulier 2e fase: Kreytacker 3, uitbreiden woning in twee bouwlagen sloop: Garstkampsestraat 13, zijaanbouw woonhuis sloop: Sleeburgsestraat 5, 2 schuren en gedeelte 3e schuur

De publicatie van de aangevraagde vergunningen is uitsluitend informatief bedoeld. Omdat op deze aanvraag nog geen beslissing is genomen bestaat nog geen mogelijkheid tot het indienen van bezwaren op grond van de Algemene wet bestuursrecht. Het bouwplan kan tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis worden ingezien bij Bouw- en woningtoezicht.

B. Aanvraag kapvergunning
Bij B&W is een aanvrage binnen gekomen om toestemming voor het kappen van:
5 populieren en 2 eiken, in groenstrook langs rode fietspad ter hoogte van De Strengen 34

1 acacia, tussen fietspad Rijksweg en Boterdijk ter hoogte van Rijksweg 146
Wie het met een eventuele verlening van een vergunning niet eens is kan bij B&W bedenkingen indienen tot en met 22 juni.

C. Kapvergunningen
Op 26 mei is de volgende vergunning verzonden voor het kappen van:
1 berk, Gerst 16
Verzonden op 28 mei:
8 coniferen, Tarwe 12

2 ceders, De Haspel 6 en 8

2 berken, Rijksweg 211
Voor de mogelijkheid bezwaar te maken, zie onder E.

D. Bouwvergunningen
Op 27 mei is de volgende bouwvergunning verzonden: Licht B20040064: Vieracker 7, bouw erfafscheiding Licht B20040093: De Vang 48, bouw erker en dakkapel voorzijde woning Licht B20040106: Hoogstraat 21, vergroten woonkamer aan achterzijde Regulier 2e fase B20040037.2: Garstkampsestraat 2b, bouwen woning Verzonden op 28 mei:
Regulier B20040046: Rijksweg 213, verkleinen loods Regulier B20040047: Iepenhof 4, vergroten woonhuis aan voorzijde Regulier B20040048: Iepenhof 2, uitbreiden woning aan voorzijde Regulier 2e fase B20040004.2: Kasteelsestraat 10a, vergroten kaasmakerij
Regulier 2e fase B20040006.2: Schatkuilsestraat 3b, oprichten machineberging en uitbreiden kalverenstal

Geweigerde bouwvergunning:
Verzonden op 28 mei:
Regulier 1e fase B20040087: Bovenschap 11, bouwen woning Regulier 1e fase B20040110: Valkstraat 21, uitbreiden woning aan linkergevel

Buiten behandeling gestelde en ingetrokken aanvrage: Regulier B20040116: Veldsingel 4, vergroten bestaand noodgebouw Voor de mogelijkheid bezwaar te maken, zie onder E.

E. Drank- en Horeca
Op 28 mei is een vergunning ingevolge de Drank- en Horecawet verzonden voor het uitoefenen van het horecabedrijf aan Kerkplein 2a te Malden.

Wie het niet eens is met een van de besluiten onder C, D of E kan daartegen een bezwaarschrift indienen bij B&W binnen zes weken na de verzending van het betreffende besluit.

Vergaderingen

Grondgebied
Op 14 juni om 20.00 uur vergadert de commissie Grondgebied. Na de inspreekmogelijkheid voor burgers staan op de agenda: de mogelijke vestiging van een Lidl-supermarkt (20.20 uur), de Welstandsnota (20.30 uur), een voorbereidingsbesluit voor Groesbeekseweg 2 (20.40 uur), de renovatie van de rioolgemalen Sluisweg en Molenstraat (20.50 uur), de startnotitie over het regionaal structuurplan (21.00 uur), het jaarverslag 2003 (21.15 uur), de bestuursrapportage per 1 mei en de uitvoering van het collegeprogramma (21.30 uur).

Algemene Zaken
Op 15 juni vergadert de commissie Algemene Zaken. Deze bijeenkomst begint al om 19.30 uur.
Na de inspreekgelegenheid staan op de agenda het Burgerjaarverslag 2004 (19.40 uur), het jaarverslag 2003 (19.50 uur), de bestuursrapportage per 1 mei en de uitvoering van het collegeprogramma (20.05 uur), de voorjaarsnota 2004 (20.15 uur), de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV; 21.00 uur) en de herwaardering voor de ozb (21.05 uur).

Welzijn
De commissie Welzijn komt op 16 juni om 20.00 uur bijeen. Na de inspreekmogelijkheid en de ingekomen stukken staan geagendeerd: de conceptnota lokaal volksgezondheidsbeleid (20.30 uur), de bouw van twee noodlokalen voor de Tovercirkel (21.15 uur), het jaarverslag 2003 (21.30 uur), de bestuursrapportage per 1 mei en de uitvoering van het collegeprogramma (21.50 uur).

Loket Grondgebiedzaken

Het loket van de sector Grondgebiedzaken zal voorlopig op woensdagmiddag niet open zijn.

Vrijstelling bouw duivenhok

Kopacker 68
Burgemeester en wethouders van Heumen ontvingen een aanvraag om reguliere bouwvergunning voor de bouw van een duivenhok op het perceel kadastraal bekend gemeente Heumen, H 55/56, plaatselijk bekend Kopacker 68 Malden.
Het bouwplan past niet binnen het ter plaatse geldende bestemmingsplan Hoogenhof.
B&W willen niettemin medewerking verlenen door met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan.

bedenkingen
De hierboven genoemde vrijstelling kan pas worden verleend nadat een ieder in de gelegenheid is gesteld bedenkingen in te dienen tegen het voornemen vrijstelling te verlenen. Dat kan schriftelijk of mondeling bij B&W van Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden vanaf donderdag 10 juni 2004 tot en met woensdag 7 juli 2004. Gedurende die periode liggen de bouwplannen dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur en bovendien op maandag van 17.00 tot 18.30 uur ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken in het gemeentehuis.

Malden, 08 juni 2004