Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

07-06-2004
Concessie-overeenkomst aanvaard

Raad met moeite akkoord met bouwtoekomst

De Heumense gemeenteraad heeft met moeite de concessie-overeenkomst met het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) geaccepteerd. Daarin worden de bouwmogelijkheden voor de periode 2004-2009 in het KAN-gebied geregeld. De gemeenten mogen volgens die overeenkomst meer bouwen dan onder de huidige regeling, maar de voorwaarden vormden voor de raad een knelpunt. PvdA/GroenLinks steunde als enige fractie het plan, maar alle andere hadden zo hun vragen. Norm is bijvoorbeeld dat 90% van de te bouwen woningen in de uitbreidingsgebieden in de goedkope sector moet liggen. Is dat wel haalbaar, zo vroeg de raad zich af. Het zal financieel immers een toer worden door de druk die dat legt op de grondprijs.
Bovendien vormen veel plekken waar deze woningen mogen komen de randen van dorpen, die daardoor wel een erg gesloten karakter krijgen. Na een vurig pleidooi en een schorsing trok wethouder Van den Broek de twijfelaars over de streep: niet meewerken aan de overeenkomst betekent dat voor elk plan afzonderlijk toestemming aan de provincie moet worden gevraagd. En die heeft al laten weten het wél met de normen van het KAN eens te zijn. Verwerping van de overeenkomst verschuift de problemen dan ook alleen maar omdat Gedeputeerde Staten dezelfde uitgangspunten zullen hanteren.
Uiteindelijk levert aanvaarding van de overeenkomst dus in elk geval tijdwinst op en meer mogelijkheden om te bouwen binnen de dorpskernen, zo concludeerde de raad.