Socialistische Partij

Kritiek op Donner terecht, maar LPF-motie deugde niet


04-06-2004 * Wat er is gebeurd met het meisje Wei Wei Hu is afschuwelijk. De SP stelt de vraag hoe het mogelijk is dat iemand die tijdens zijn TBS al twee keer niet op tijd van zijn proefverlof is teruggekeerd, toch zomaar opnieuw verlof krijgt. Vaststaat dan ook dat er door de TBS-inrichting ernstige fouten zijn gemaakt. Ook de politie heeft grove fouten gemaakt en wachtte veel te lang met het in gang zetten van de opsporing van de TBS'er. Er werd veel te laat een verband gelegd tussen de ontvoering van het meisje en het `zoek' zijn van deze man. Een betere samenwerking tussen deze instanties had al een groot verschil gemaakt.

In de Tweede Kamer is een jaar geleden al om beter beleid gevraagd met betrekking tot de proefverloven in de TBS. Minister Donner beloofde toen dat hij met nieuwe regels zou komen voor het verlofbeleid. In zijn brief van 1 maart 2004 zegt minister Donner dat er aan die nieuwe regels wordt gewerkt en dat hij verwacht dat die in de loop van dit jaar klaar zijn. Verder geeft hij in die brief een opsomming van een aantal maatregelen die hij al heeft getroffen, zoals het invoeren van een risico-analyse (het beoordelen van de risico's van iemand die met verlof mag) en het opzetten van een centraal coördinatiepunt bij het OM voor een betere afstemming van de verantwoordelijkheden van de politie, de TBS-inrichtingen en justitie.

Minister Donner valt te verwijten dat hij weliswaar aan verbeteringen heeft gewerkt, maar zich onvoldoende heeft ingespannen om het nieuwe verlofbeleid tot stand te brengen. Wellicht had dan het drama met Wei Wei Hu voorkomen kunnen worden. Die kritiek heeft de Jan de Wit namens de SP dan ook verwoord in de Kamer. De Wit: "De minister is verantwoordelijk en had actiever moeten optreden. Dat de minister een jaar lang 'op z'n handen heeft gezeten', zoals de PvdA beweert, kan je echter niet zeggen. Hoewel we harde kritiek hebben op de minister, zijn we niet van mening dat er voldoende grond is om op dit moment het vertrouwen in hem op te zeggen."

Uit de toelichting die de heer Eerdmans van de LPF op zijn motie gaf, blijkt dat hij niet alleen het tot nu toe gevoerd beleid van de minister afkeurt, maar ook elk ander beleid dat niet overeenkomt met het LPF-standpunt rond TBS-zedendelinquenten. De LPF wil nooit meer zogeheten onbegeleid verlof aan TBS'ers toestaan, en zedendelinquenten verplichten chemische castratie te ondergaan. De SP is het op deze twee punten niet eens met de LPF. De door de LPF ingediende motie van wantrouwen is daarom niet gesteund door de SP-fractie in de Tweede Kamer.