Provincie Zuid-Holland




Betere doorstroming verkeer Wellebrug Brielle/Bernisse

De provincie Zuid-Holland heeft op de weg van Brielle naar Bernisse bij het kruispunt Groene Kruisweg/Kanaaldijk West (N218/N494) de verkeerslichten voorzien van meer rekenkracht. Door aanpassing van de software kan het verkeer efficiënter verwerkt worden. Vooral het wachten totdat de bus over de kruising is, wordt verkort.

Op het kruispunt bij het Kanaal door Voorne passeren veel lijnbussen die met voorrang behandeld worden. Het overige verkeer kon op dat moment geen gebruik maken van de kruising. Met de nieuwe software gebeurt dit veel efficiënter: het overige verkeer wordt pas stil gezet als de bus daadwerkelijk dicht bij het kruispunt is. Ook als de bus nog groen heeft, mag het verkeer aan de andere kant van het kruispunt al beginnen met oprijden.

Ook de regeling van het verkeer vanuit Spijkenisse is verbeterd. Zolang er geen lijnbussen zijn, staat het eerste verkeerslicht op groen. Het verkeer kan dan doorrijden tot de verkeerslichten op de Wellebrug. Als er daarna een bus arriveert met bestemming Hellevoetsluis of Brielle, krijgt het verkeer dat op de brug stilstaat snel groen, zodat de bus niet door dit verkeer gehinderd wordt. Het verkeer vanuit Spijkenisse heeft vooral in de avondspits voordeel bij de aanpassing van het eerste verkeerslicht. Uit simulatie blijkt dat in de avondspits de gemiddelde wachttijd van alle verkeersdeelnemers met 35% afneemt.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22