Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk uni 2004
4 j HO/BL/2004/22730

Onderwerp Bijlage(n)
- Taakopdracht Commissie 'Ruim baan voor Instellingsbeschikking Commissie

talent'

- Verdere stappen i.v.m. selectie en collegegelddifferentiatie

Via deze brief informeer ik u over de taakopdracht van de commissie, die de experimenten rondom selectie en collegegelddifferentiatie bij opleidingen met een erkende evidente meerwaarde en rondom flexibele toelating gaat beoordelen. De commissie zal worden voorgezeten door de heer mr. A.H. Korthals. De precieze taakopdracht van de commissie is verwoord in de instellingsbeschikking, die als bijlage bij deze brief is gevoegd.

Ik heb de volgende fasering voor ogen:

· 2004-2005. In deze periode worden initiatieven van universiteiten en hogescholen binnen de huidige grenzen van de wet door mij financieel gestimuleerd. Deze initiatieven dienen als voorbereiding op experimenten van instellingen met selectie van studenten, flexibele toelating en differentiatie van collegegelden. Zoals in het HOOP 2004 is aangegeven, is daarvoor een totaalbedrag gereserveerd van 5 miljoen. De voorstellen voor deze initiatieven worden beoordeeld door de Commissie `Ruim baan voor talent'.
· 2005-2006 en 2006-2007. In deze periode zal ik experimenten van universiteiten en hogescholen met selectie van studenten, flexibele toelating en differentiatie van collegegelden ondersteunen. Voor een deel van deze initiatieven zal een experimenteerwet nodig zijn om ruimte te geven aan flexibele toelating, selectie voor de bachelorfase en differentiatie van collegegelden. Ruimte voor selectie van studenten en differentiatie van collegegelden zal Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

alleen gelden voor door mij aangewezen opleidingen met een erkende evidente meerwaarde. Het wetsvoorstel hiervoor zal komend najaar naar de Tweede Kamer worden verzonden.
· Na 2007. Beoogd wordt de definitieve aanpassingen in de wet op de terreinen van selectie en collegegelddifferentiatie uiterlijk met ingang van september 2007 in werking te laten treden. Alsdan zal ook de gewijzigde Wet studiefinanciering 2000 van kracht worden, waarin rekening wordt gehouden met collegegelddifferentiatie en de financiële toegankelijkheid voor studenten wordt gewaarborgd. Een stappenplan hiervoor zal ik u voor het zomerreces doen toekomen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

(drs. Annette D.S.M. Nijs, MBA)