Socialistische Partij

Jan Marijnissen roept op tot georganiseerde strijd tegen kabinet


07-06-2004 * `Ik snap werkelijk niet dat wij de ondernemers in dit land nog meer in de watten moeten leggen en de arbeiders, de mensen die dit land hebben opgebouwd, uitknijpen. Het is voor mij een raadsel en het is tijd voor strijd!' Dat was de boodschap van Jan Marijnissen tijdens een grote manifestatie van FNV Bondgenoten in de Rotterdamse haven.

Tijdens deze manifestatie, voor behoud van prepensioen en solidariteit in een nieuwe levensloopregeling, voerden verder Niek Stam (FNV Bondgenoten) FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, Mat Herben (LPF) en Jet Bussemaker (PvdA) het woord.

Marijnissen spreekt de havenwerkers toe

Marijnissen haalde hard uit naar het kabinet Balkenende. "Het kabinetsbeleid heeft niet tot doel de economie te versterken en heeft ook niet tot doel om de werkloosheid op te lossen. En het heeft al helemaal niet tot doel om uw belang te dienen. Het enige dat centraal staat in dit kabinetsbeleid is de VVD-agenda," sprak Marijnissen om vervolgens deze agenda even toe te lichten: "grotere inkomensverschillen, minder geld naar zorg en onderwijs, afschaffing op termijn van de huursubsidie, huurverhoging en een uitgekleed ziekenfonds. Kortom, de VVD-agenda betekent niets minder dan het slopen van de georganiseerde solidariteit."

"Maar,"sprak Marijnissen tot de grote groep havenwerkers: "We laten het niet gebeuren." Met ook op het podium Lodewijk de Waal zei Marijnissen nogmaals het najaarsakkoord geen succes gevonden te hebben. "De vakbond had best een grotere mond op mogen zetten." Maar hij toonde zich verheugd dat de FNV de strijdbijl eindelijk heeft opgepakt. "Het kabinet kan steunen op een meerderheid en dat betekent dat de oppositie weliswaar z'n mond open kan doen, maar het zal zo moeten zijn dat progressieve mensen in Nederland elkaar vinden om gezamenlijk de strijd aan te binden tegen dit kabinet. Dat moet in de Kamer en in de bedrijven," aldus Marijnissen.

Grote opkomst op de FNV-actiebijeenkomst

Hij stak de havenwerkers een hart onder de riem door nog even te herinneren aan de Port Package. "Mensen, actie en strijd helpen. Dat de Port Package van de baan is dankzij u en uw inspanningen en uw bereidheid om de straat op te gaan."
Marijnissen tot slot: "Aanstaande donderdag kiest u voor het Europees Parlement. Maar beschouw het ook als een referendum over Balkenende 2. De rode kaart wat mij betreft."