Gemeente Alkmaar


Drebbel's Onderwater Wonder in het Stedelijk Museum Alkmaar

Alleen voor avonturiers

Bijna vierhonderd jaar geleden bouwde de Alkmaarder Cornelis Drebbel een duikboot. Waarschijnlijk was dit het eerste schip waarmee daadwerkelijk onder water is gevaren. Dit gebeurde op de Theems. Twaalf roeiers slaagden er in drie uur onder water te blijven. Hoe dat in zijn werk ging, weten we nog altijd niet precies. De oorspronkelijke boot bestaat niet meer, maar er bestaat wel een kleinere replica die is gebouwd door de Engelsman Mark Edwards voor een programma van de BBC. Wie het avontuur van dichtbij wilt ervaren, kan vanaf 8 juni terecht in het Stedelijk Museum Alkmaar.

De bezoekers maken kennis met Drebbel en horen van hemzelf waar hij nog meer mee bezig is geweest. Want Drebbel construeerde niet alleen de duikboot, maar ook fonteinen, automaten, muziekinstrumenten die op zonnewarmte spelen, vuurwerk, verrekijkers en microscopen. Voor zijn vertrek naar Engeland was hij werkzaam als graveur in het atelier van Hendrick Goltzius. Hij maakte onder meer een plattegrond van zijn geboortestad Alkmaar. Behalve aan het hof van Londen verbleef hij ook aan het hof van Praag.

Drebbel's Onderwater Wonder is een eerbetoon aan een veelzijdige, ambitieuze en creatieve Alkmaarder. Het Wonder bestaat uit twee onderdelen. Een feitelijke presentatie over het leven en het werk van deze veelzijdige en intelligente Alkmaarder en een spannend avontuur. Het avontuur duurt ongeveer twintig minuten. Je reist terug naar 1620, maakt kennis met Drebbel en zijn bijzondere experiment en je ervaart het te water laten en de eerste proefvaart van Drebbels duikboot.

Met Drebbel's Onderwater Wonder brengt het Stedelijk Museum Alkmaar een belangrijk stukje geschiedenis tot leven op een manier die nog niet eerder is vertoond. Heb je zeebenen en ben je avontuurlijk ingesteld, kom dan naar het museum en laat je verrassen.

Drie keer per uur start er een avontuur. Kosten zijn voor volwassenen EUR 2,00 en kinderen tot 15 jaar EUR 1,00 (toegang is exclusief museumbezoek). Reserveren is alleen mogelijk voor groepen.

7 juni 2004