Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Onderzoek naar nieuwe gemeentelijke belasting (16/01/04)

Een commissie van onafhankelijke deskundigen onderzoekt de mogelijkheid van een nieuwe gemeentelijke belasting. De commissie van onafhankelijke deskundigen is ingesteld op verzoek van de VNG. Met de uitkomsten van het onderzoek wil de VNG nieuwe gemeentelijke belasting in de publieke discussie brengen. De voorstellen worden gepresenteerd op het VNG-congres, dat 8 en 9 juni in Zaanstad wordt gehouden.

Het beleid van het kabinet neigt naar beperking van de gemeentelijke autonomie en naar beperking van het gemeentelijk belastinggebied in het bijzonder. Het verzoek aan de commissie heeft te maken met de plannen van het kabinet om met ingang van volgend jaar de onroerende-zaakbelasting (OZB) voor gebruikers van woningen af te schaffen en de overige OZB-tarieven aan een maximum te binden. Daarmee verliezen gemeenten een groot deel van hun eigen belastinggebied.

Zonder substantieel eigen belastinggebied kunnen gemeenten geen eigen financieel beleid voeren.
Dat is een slechte zaak voor de lokale democratie en voor het voorzieningenniveau waarvoor het gemeentebestuur verantwoordelijk is. Gemeenten hebben eigen belastingruimte nodig om zelfstandig invulling te kunnen geven aan de opdracht die ze van hun burgers krijgen bij verkiezingen.
Verbreding is mede noodzakelijk omdat de OZB het gemeentelijk belastinggebied domineert.

De VNG pleit al twee jaar voor meer pluriformiteit van het gemeentelijk belastinggebied.

De commissie bestaat uit:

* Prof. dr. P.B. Boorsma, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit Twente;

* Prof. dr. C.A. de Kam, hoogleraar economie van de publieke sector aan de Rijksuniversiteit Groningen;

* Prof. dr. L. van Leeuwen, bijzonder hoogleraar Faculteit der Economische Wetenschappen aan de Universiteit Tilburg.

Den Haag, 15 januari 2004