Radio Nederland Wereldomroep

11 mei 2004
Gepubliceerd op

Europees Kampioenschap live via Wereldomroep

Nederlanders in het buitenland, waaronder veel vakantiegangers, kunnen de Nederlandse voetbalprestaties tijdens het Europees Kampioenschap in Portugal via de radio-uitzendingen van de Wereldomroep op de voet volgen. De Wereldomroep zendt namelijk alle wedstrijden van het Nederlands Elftal live uit en neemt daarvoor het wedstrijdverslag van NOS Langs de Lijn over. Daarnaast is dagelijks het EK Journaal van de Wereldomroep te horen. Luisteren kan via kortegolf, satelliet, internet en partnerstations.

De speciale uitzendingen rond de wedstrijden van Oranje beginnen om 20.00 uur met een voorbeschouwing vanuit Portugal, interviews en reportages. Na afloop van de wedstrijd is er onder meer een nabeschouwing en geeft een bijzondere gast zijn analyse. De uitzendingen eindigen om 23.00 uur. Op 15 juni speelt het Nederlands Elftal zijn eerste wedstrijd tegen Duitsland.

Omdat de Wereldomroep tijdens de wedstrijden geen reguliere Nederlandstalige radio-uitzendingen heeft, zet de Wereldomroep voor verschillende regio's extra kortegolffrequenties in. Waarnemend algemeen directeur Jan Hoek: "Wij willen met deze extra uitzendingen Nederlanders in Europa, op de Canarische eilanden, in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika via de kortegolf bereiken. Op dit moment proberen wij de meest optimale frequenties te bemachtigen. Definitieve frequenties worden zo snel mogelijk bekend gemaakt." De meest actuele informatie staat op www.wereldomroep.nl.

Het ruim vijf minuten durende EK Journaal wordt dagelijks vanaf 8 juni tot en met 4 juli uitgezonden. Hierin de laatste stand van zaken: uitslagen, standen, voorbeschouwingen over de toekomstige tegenstanders van Oranje, interviews en/of reportages. In 'Studio 3', elke werkdag van 8.00 tot 10.00 uur in Europa te ontvangen, kunnen luisteraars meedoen aan de EK-prijsvraag en kans maken op een wereldontvanger. In 'Hollands Diep' (elke zaterdag van 8.00 tot 10.00 uur) is op 12 juni, de eerste dag van het EK, oud internationaal scheidsrechter Mario van der Ende te gast.

De Nederlandstalige radioprogramma's van de Wereldomroep zijn wereldwijd te beluisteren via de korte golf, satelliet en internet. In Europa kunnen luisteraars dagelijks via de korte golf naar informatieve, culturele en muziekprogramma's luisteren. Buiten Europa zendt de Wereldomroep in elke regio minimaal één uur per dag uit met nieuws, actualiteiten en achtergronden via de korte golf. Luisteren via satelliet is zo goed als wereldwijd 24 uur per dag mogelijk. Ook via internet kunnen luisteraars 24 uur per dag de Wereldomroep volgen.

De Wereldomroep is de internationale publieke omroep van Nederland. Via radio, televisie en internet biedt de Wereldomroep nieuws, informatie en cultuur in het Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Portugees, Frans, Papiamento en Sarnami aan miljoenen mensen over de hele wereld. Bovendien promoot de Wereldomroep muziek van Nederlandse bodem in het buitenland. RNTC verzorgt trainingen en adviseert media-organisaties in ontwikkelingslanden. Meer informatie over de Wereldomroep staat op www.wereldomroep.nl.