Universiteit van Amsterdam

Beter natuurbeheer door vegetatieonderzoek Amazonegebied


Promotie Tropische ecologie


dinsdag 8 juni 12.00 uur

Het tropische regenwoud van het Amazonegebied is het grootste ecosysteem ter wereld. Het herbergt een omvangrijk aantal planten- en diersoorten en draagt bij aan de klimaatregulering op aarde. In de afgelopen decennia is de ontbossing toegenomen, waardoor vele dier- en plantensoorten en ecosystemen worden bedreigd. In zijn promotieonderzoek richt Alvaro Duque Montoya zich op verschillende groeivormen van regenwoudplanten en -bomen in het Colombiaanse Amazonegebied en aangrenzende Amazonegebieden in Ecuador en Peru. Hij deed veel kennis op over de ecologie van de plantensoorten en de factoren die de biodiversiteit beïnvloeden. De conclusies van het onderzoek bieden meer inzicht in de structuur van ecosystemen, en verbeteren de beleidsinstrumenten voor beheerders en beleidsmakers. Duque Montoya benadrukt verder de noodzaak van communicatie tussen onderzoekers en beleidsmakers voor natuurbehoud.

A.J. Duque Montoya: Plant diversity scaled by growth forms along spatial and environmental gradients. A study in the rain forests of NW Amazonia. Promotoren zijn prof. dr. A.M. Cleef en prof. dr. H. Hooghiemstra.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan de agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.