Universiteit van Amsterdam

Een Europese sociaal-democratische benadering van ontwikkelingsstudies


Oratie Internationale ontwikkelingsstudies


dinsdag 8 juni 14.30 uur

Mw. prof. dr. I.S.A. Baud, hoogleraar Internationale ontwikkelingsstudies: Learning from the South, Placing governance in International Development Studies.

Globalisering heeft ertoe geleid dat de relatieve macht van de nationale staat is verschoven naar sub- en supra-nationale niveaus. Deze verschuiving, die in ontwikkelingslanden ook heeft plaatsgehad in de jaren negentig, heeft gevolgen voor de manier waarop het armoedeprobleem kan worden aangepakt. Die aanpak vereist niet alleen economische groei, maar ook een gelijkere inkomensverdeling, collectieve voorzieningen en een stem van sociale groepen die nu buitengesloten zijn. Daarvoor is het nodig dat de overheid samenwerkt met enerzijds de particuliere sector en anderzijds civil society-organisaties. In haar oratie pleit Isa Baud ervoor governance centraler te stellen in internationale ontwikkelingsstudies - met name in economische samenwerking op regionaal niveau en op het terrein van collectieve voorzieningen - als onderdeel van een meer Europese sociaal-democratische benadering van ontwikkelingsstudies.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan de agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.