Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 24

BESTE JONGETJE VAN DE KLAS

Debat - Welk voorzitterschap voor Nederland

Nederland stond decennia lang bekend als een van de dragende krachten van de EU. Maar nadat Zalm zijn collega's schoffeerde met zijn financiële eisen, en nadat de Nederlandse politiek wel erg eurosceptisch werd, lijkt dat beeld definitief aan diggelen dat met het Nederlandse EU-voorzitterschap in aantocht. St. Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert een debat over dit voorzitterschap op dinsdag 8 juni, 20.00- 21.30 uur. Locatie: Lutherse Kerk. Hamburgerstraat 9. Utrecht. Toegang vrij. Reserveren/informatie:info@tumultdebat.nl / 030-2332430/ www.tumultdebat.nl

Onder leiding van Hugo van der Steenhoven, adviseur, gaan in debat: Tuur Elzinga, Solidariteitsfonds XminY; Jaap de Wilde, Centrum Europese Studies Universiteit Twente; een vertegenwoordiger van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (o.vb.); en Harry Smulders, kandidaat Europees Parlement LPF.

Nederland wordt per 1 juli voorzitter van de uitgebreide Europese Unie. Er staat veel op de agenda: alleen in juli al acht conferenties. En er speelt veel: de uitbreiding heeft plaatsgevonden, de grondwet komt weer ter tafel, Duitsland en Frankrijk willen een kopgroep. Mogelijkheden genoeg voor Nederland om zich als een echt eurofiel land te profileren. Maar wat voor een voorzitterschap wordt het? Steekt Nederland in op normen en waarden, op de kenniseconomie, op terrorisme? Veel clubs zullen het voorzitterschap aangrijpen om hun ongenoegen over de Europese Unie kenbaar te maken. Zij zeggen: de EU is niet democratisch en zal dat ook niet worden. Zal Nederland naar hen willen luisteren? Of wil Nederland vooruit? Europese verschillen overbruggen? Wordt Nederland daarmee weer een bruggenbouwer in Europa, of blijft het aan de rand staan?

TUMULT & Fonds voor Europa