Gemeente Amsterdam

Venusovergang in het Artis Planetarium

1 juni 2004 - Artis
Als het weer meewerkt is er op dinsdag 8 juni een zeldzaam astronomisch fenomeen te aanschouwen: onze buurplaneet Venus schuift dan als een zwart stipje voor de zon langs. De laatste keer dat deze zogenaamde Venusovergang plaatsvond, was in 1882. Astronomen gebruikten dat toen om de afstand van de aarde tot de zon te bepalen en legden daarmee de basis voor de afstandsberekening in het heelal.

Ruim 6 uur duurt de Venusovergang, van iets na 7.00 uur tot iets na 13.00 uur. Maar probeer dit niet met het blote oog of met een verrekijker te volgen! Alleen met een eclipsbril of met een speciale telescoop mag u hiernaar kijken. In het Artis Planetarium kunt u van 9.00 tot 13.30 onder deskundige begeleiding naar dit fraaie staaltje hemelmechaniek kijken. Met behulp van telescopen, een eclipsbrilletje (à EUR 3) en een projectie via Internet vanaf een onbewolkte locatie op de koepel van het Planetarium.

Artisabonnnees hebben gratis toegang, niet-abonnees betalen het normale Artistarief, reserveren is niet nodig. Op dinsdag 1 juni, om 20.00 uur, geeft Johan Gijsenbergs in het Artis Planetarium een lezing over de Venusovergang.

© Gemeente Amsterdam