Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Onderstaand persbericht wordt u toegezonden namens de redactie van De Thermometer.

Persbericht

Rotterdam, 1 juni 2004

EERWRAAK EN WINTI VOOR DE RECHTER

Mag cultuur een rol spelen in het strafrecht?

Debat in Zaal de Unie

Dinsdag 8 juni, 20.00 uur

DEBAT met: Jolande Uit Beijerse, universitair docente strafrecht en rechter-plaatsvervanger Rechtbank Rotterdam, Ineke van Wetering, antropologe en wintispecialiste

INTERMEZZO: Clementine van Eck, antropologe en eerwraakspecialist, en Othmar Buyne, psychiater en wintispecialist.

COLUMN: Nico Haasbroek

GESPREKSLEIDER: Liesbeth van der Kruit

In de rechtspraak krijgt men regelmatig te maken met allochtone verdachten die zich ter verdediging beroepen op hun culturele of religieuze achtergrond. Het argument

My culture made me do it kan in landen als de V.S. en Canada als een verzachtende omstandigheid gelden, maar ook in Nederland wordt er soms rekening gehouden met iemands culturele of religieuze achtergrond.

Zo kan een Surinaamse verdachte zich beroepen op de invloed van winti, en komt het voor dat Turken die een familielid hebben omgebracht zich vrijwillig bij de politie melden en zich beroepen op eerwraak. Ook het machogedrag van sommige Marokkaanse jongens in de rechtszaal roept de vraag op in hoeverre hun islamitisch-Marokkaanse achtergrond van invloed is. Sommigen worden vrijgesproken, maar anderen worden juist harder gestraft omdat zij hun cultuur als verweer gebruiken. Van een principieel standpunt is in Nederland geen sprake, terwijl de roep om duidelijkheid wel steeds groter wordt.

Hoe dient de Nederlandse rechtspraak met deze fenomenen om te gaan? Is het recht universeel en neutraal, en dient Vrouwe Justitia volledig blind te zijn voor dit soort zaken? Of moet men volop rekening houden met cultuur en moet het strafrecht net als de samenleving zelf multicultureel worden?

Tijdens dit debat zullen vier panelleden, juristen, criminologen en antropologen, hun standpunten toelichten en met elkaar in discussie gaan over de vraag of cultuur een rol mag spelen in de rechtszaal. Tijdens het intermezzo zullen twee deskundigen ingaan op de betekenis van eerwraak en winti. Daarna zal er uitgebreid ruimte zijn voor vragen uit de zaal.

Plaats: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam Toegang: gratis

Reserveren: sterk aanbevolen, via www.dethermometer.nl of reserveringen@dethermometer.nl of (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) Informatie: Rotterdamse Kunststichting; Mira van Kuijeren, (010) 433 58 33

DE THERMOMETER is een samenwerkingsverband van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS), Studium Generale Erasmus Universiteit en de Rotterdamse Kunststichting (RKS).

DE THERMOMETER is een debatserie waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. Gekeken wordt naar de praktische bruikbaarheid van politieke ideeën en theorieën.

Zie: www.dethermometer.nl , met onder andere verslagen van voorgaande debatten.


- ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LBR

Schaatsbaan 51

3013 AR Rotterdam

Tel: 010-2010201

Fax: 010-2010222

Internet: www.lbr.nl