INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK


Alle vijftien partijen bijeen voor uitslag scholierenverkiezingen

Dinsdag 8 juni, twee dagen voor de 'echte' verkiezingen, brengen bijna 60.000 scholieren hun stem uit op één van de vijftien partijen in het kader van de Europese scholierenverkiezingen. De uitslag zal dezelfde dag nog om 18.30 uur worden gepresenteerd ten overstaan van vertegenwoordigers (waaronder tien lijsttrekkers) van alle vijftien deelnemende partijen en in het bijzijn van minister Thom de Graaf en staatssecretaris Atzo Nicolaï.

Tientallen scholieren die aan de scholierenverkiezingen meegedaan hebben, zullen tijdens deze presentatie enkele vragen stellen aan de politici. Verder is er voor de pers gelegenheid om de aanwezige lijsttrekkers en politici naar hun reactie te vragen op de uitslag. De algehele presentatie is in handen van Pieter Hilhorst.

De uitslag wordt gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag en duurt van 18.30 tot 19.30 uur. Na afloop van de presentatie zal de uitslag op www.scholierenverkiezingen.nl gepubliceerd worden.

De scholierenverkiezingen worden sinds 1963 georganiseerd, voorafgaand aan nationale of regionale verkiezingen. De uitslag van de scholierenverkiezingen blijkt al jaren erg dicht in de buurt van de echte verkiezingsuitslag te komen, met de kanttekening dat scholieren doorgaans een meer uitgesproken mening hebben.

Dit jaar worden voor het eerst de Europese scholierenverkiezingen gehouden. Het grootste deel van de deelnemers stemt daarbij via internet. Deelnemers krijgen van het IPP oproepkaarten met een unieke combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord waarmee ze in het digitale stemhokje hun stem kunnen uitbrengen. Een leerling kan slechts één maal zijn stem uitbrengen. Benodigdheden: één computer met toegang tot het internet per ongeveer 250 deelnemende leerlingen. Het uitbrengen van de stem duurt per leerling één à twee minuten. Voor scholen die niet via internet kunnen stemmen organiseert het IPP 'papieren' verkiezingen in de week vóór de verkiezingen.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u onze website www.scholierenverkiezingen.nl raadplegen of bellen met onderstaand nummer.
Ewoud Poerink (voorlichting) Telefoon: 020 5217653 of 06 47402506 Eddy Habben Jansen (projectleider) Telefoon 020 5217634


02 jun 04 17:11