Gemeente Almere

Inburgeringcertificaten voor vaders

Op dinsdag 8 juni overhandigt wethouder Heleen Visser -van der Weele tussen 18.30 tot 21.00 uur het inburgeringcertificaat aan cursisten van de eerste vadergroepen. De vaders hebben deelgenomen aan het project opvoedingsondersteuning voor oudkomers.

De uitreiking vindt plaats in Moskee Haven, Schoolstraat 261, Almere.

Extra aandacht voor vaders
Vanaf 2002 hebben ongeveer 250 oudkomers in Almere deelgenomen aan deze cursus. Dat waren hoofdzakelijk moeders. De gemeente wilde ook graag de vaders bereiken en startte hiervoor speciale een cursus voor vaders. Inmiddels hebben de vaders de cursus en de taaltoets met goed gevolg afgelegd en ontvangen hiervoor uit handen van Heleen Visser hun inburgeringcertificaat.

Brugcursus voor oudkomers
De gemeente Almere geeft oudkomers de mogelijkheid om deel te nemen aan de zogenaamde Brugcursus. Deze cursus besteedt aandacht aan het verbeteren van de beheersing van de Nederlandse taal. Daarnaast wordt ook ingegaan op de opvoeding van de kinderen en alles wat daarbij komt kijken. Zo wordt uitgebreid aandacht besteed aan het onderwijssysteem, rapporten, Cito-toetsen en vervolgonderwijs. Maar ook themas zoals opvoeden in twee culturen, pubers, straffen en belonen en voeding staan op het programma. Het themaonderwijs is voor een groot deel uitgevoerd door gastdocenten van Almeerse instellingen waaronder de Schoor, de Zorggroep Almere en de H=B+G (voormalige GGD). Ook is er samengewerkt met de middelbare school de Meergronden.

Onder oudkomers wordt globaal verstaan: Iemand die buiten de EU, EER, Noord-Amerika en Oceanië is geboren en die voor 1999 in Nederland is komen wonen en de taal nog niet voldoende beheerst.