Socialistische Partij

Senaat stemt over noodhulp Gaza


07-06-2004 * Dinsdag 8 juni stemt de Eerste Kamer over een voorstel van senator Anja Meulenbelt om de stopzetting van Nederlandse noodhulp aan Gaza te heroverwegen. Minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking is daartoe vooralsnog niet bereid. Zij wil pas aan het einde van het jaar bekijken of er nog geld over is voor dit doel.

De UNRWA, de VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen die al vele jaren in vijf landen in de vluchtelingenkampen zorgt voor onderwijs en medische zorg, heeft sinds het begin van de tweede intifada een noodfonds ingericht. Dat is bestemd voor voedselhulp en eerste zorg wanneer mensen dakloos zijn geworden in de bezette Palestijnse gebieden. Nederland stond in dat kader bekend als een genereus en betrouwbaar donorland. In 2000 gaf Nederland 12 miljoen dollar voor de noodhulp, in 2001 was dat 5 miljoen, in 2002 twee en een half miljoen. Daarna bleven de verzoeken tot steun echter onbeantwoord.

Volgens senator Meulenbelt is een Nederlandse bijdrage aan de noodhulp om meer redenen broodnodig. Momenteel stijgt de armoede, de werkloosheid en de ondervoeding in de Gazastrook. Verder zal een bevolking die zich door de hele wereld in de steek gelaten voelt, meer neigen naar extremisme en geweld. Nu minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd te willen bemiddelen bij het vlot trekken van het vredesproces is een boodschap naar de Palestijnse bevolking dat haar nood in Nederland wordt gezien, van groot belang.

Door hulpverleners en vredesactivisten in Palestina en Israël wordt op dat signaal aangedrongen.Volgens René Aquarone van UNRWA, een Nederlander die al vele jaren in Gaza werkt, is voor 2004 opnieuw een aanvraag ingediend. Omdat de crisis al zo lang duurt, is er echter sprake van `donormoeheid' en wordt nu slechts 40% van de behoeften gedekt. Vredesactivist Uri Avnery uit Israël laat weten de mogelijke voortzetting van de Nederlandse voedselhulp van harte te steunen: `UNRWA is doing a tremendous job. Without them. the situation would be catastrophical. I cannot imagine any sane person wanting to stop their work.'

Anja Meulenbelt is naast Eerste Kamerlid regelmatig werkzaam in de Gazastrook, waar ze voor Stichting Kifaia een organisatie voor gehandicapten ondersteunt.