Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergrond

Mini-zonsverduistering door Venus
Buitengewoon zeldzaam hemelverschijnsel op dinsdag 8 juni

(Index /weersverwachting) Sommigen spreken van een mini-zonsverduistering door de planeet Venus, anderen houden het op de Venusovergang. Hoe het ook genoemd moge worden, bijzonder wordt het in elk geval op dinsdagochtend 8 juni wanneer de planeet Venus als een kleine zwart stipje voor de zon langstrekt. De laatste keer gebeurde dat 122 jaar geleden, de eerstvolgende keer is in 2012 maar dan is er bij ons nauwelijks iets van te zien. Daarna duurt het weer ruim een eeuw voor hier weer zo'n mini-zonsverduistering is te zien, zodat het een unieke gebeurtenis is.

In Nederland en België begint het verschijnsel om 07.20 uur met een kleine indeuking linksonder aan de rand van de zon die dan nog bovende oostelijke horizon staat. Een kwartier later uur steekt Venus als een zwarte stip tegen de zon af, waarna het silhouet van de planeet uiterst langzaam over de zon trekt. Rond 10.22 uur is ze halverwege en rond 13.04 bereikt de planeet de "overkant". De zon staat dan hoog in het ziden. Twintig minuten later is het schouwspel voorbij.

Volgens Mat Drummen van de Stichting De Koepel is de overgang te volgen met het blote oog: het stipje van Venus op de Zon is bijna 5 maal zo groot als dat van Mercurius in 2003, met andere woorden Venus is zo groot als een aardige zonnevlek! Bovendien is de zwarte stip contrastrijker dan een zonnevlek.

Uiteraard kunnen we Venus op de zonneschijf alleen met voldoende oogbescherming waarnemen. "Wie het verschijnsel wil waarnemen, heeft op z'n minst een 'officieel' eclipsbrilletje nodig om er geen ernstig oogletsel aan over te houden! Het licht van het omringende deel van de zon blijft namelijk even fel. Net als op iedere andere dag kan langdurig staren naar de zon dus levenslange blindheid veroorzaken! Misschien heeft u nog een eclipsbrilletjes liggen van de zonsverduistering van augustus 1999, anders kunt u voor zo'n brilletjes bijvoorbeeld terecht bij de Stichting De Koepel in Utrecht, telefoon 030 2 31 1360. (www.eclipsbril)

Het weer tijdens de mini-zonsverduistering

Voor de astronomische achtergronden van de Venusovergang verwijzen we graag door naar andere websites maar voor het weer kunt u uiteraard bij het KNMI terecht. Gelukkig komen onze meteorologen met goed nieuws: dinsdag wordt een hoogzomerdag met veel zon. Kortom uitstekende weersomstandigheden om de min-zonsverduistering goed te volgen. (actueel weeroverzicht / meerdaagse verwachting )

Achtergrondinformatie over de Venusovergang:

Een artikel over Venusovergangen in de loop der tijden is te vinden op pag 46-50 van de Sterrengids 2004 van de Stichting De Koepel in Utrecht. Ook in tijdschriften als Zenit, Mens en Wetenschap en het Weermagazine wordt uitvoerig ingegaan op de Venusovergang. In verschillende dagbladen zijn inmiddels achtergrondartikelen verschenen, waaronder een uitvoerig historisch overzicht "Venus in het voorbijgaan" van weerman en eclipsliefhebber Harry Otten van Meteo Consult in de NRC van 22 mei jl.en een uitgebreid artikel van wetenschapsjournalist Govert Schilling "Een zwarte stip voor de zon" in de Volkskrant van 30 mei jl.

Websites

Uitgebreide informatie, zoals waarneemtips en een activiteitenagenda en tal van links zijn onder meer te vinden op de speciale website "Venus voor de zon" en op de site van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

Zon-en maansverduisteringen in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 6 juni 2004

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI