Verbond van Verzekeraars

Nederland meldt misdaad graag anoniem

Zestig procent van de Nederlandse bevolking zou zeker contact opnemen met de anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem (kortweg M. genoemd) als ze informatie heeft over een misdaad. Dat blijkt uit het bereiks- en effectonderzoek van de promotiecampagne die Stichting M. begin 2004 heeft gevoerd. De bereidheid om anoniem tips door te geven komt ook terug in de cijfers: gedurende de eerste vier maanden van 2004 is het aantal bruikbare tips gestegen naar 4.182 tegenover 1.763 in dezelfde periode vorig jaar.

Bel M. is een initiatief van de overheid en het Verbond, die samen met een aantal andere organisaties zijn verenigd in het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC). De tiplijn ging in september 2002 in vijf politieregios van start, en is per januari 2004 landelijk ingevoerd, in navolging van het succes in andere landen. Mensen kunnen via het telefoonnummer 0800-7000 (en via de website www.meldmisdaad.nl) anoniem tips doorgeven over misdrijven, zoals moord en doodslag, wapenhandel, drugshandel, overvallen, brandstichting, autodiefstallen en inbraken. Maar ook voor ernstige fraudezaken als oplichting, verzekeringsbedrog en fraude met creditcards kunnen ze bij de tiplijn terecht.

68% tips is bruikbaar
Begin 2004 startte de Stichting M. de campagne Veilig bellen voor een veilig Nederland, om de tiplijn te promoten. Uit het bereiks- en effectonderzoek van die campagne blijkt dat maar liefst 60% van de Nederlandse bevolking bereid is om te bellen naar M. Bovendien vindt 66% van de respondenten M. een goed initiatief. Die houding komt ook terug in de cijfers. In totaal kreeg M. van januari tot en met april 2004 maar liefst 4.182 tips binnen, waarvan inmiddels 943 zaken zijn afgerond. Uit die afgeronde zaken blijkt dat de tips in 68% van de gevallen bruikbaar zijn.

390 fraudetips
De verdeling van de meldingen over de verschillende criminaliteitsvelden fluctueert. Opvallend is dat het aantal tips over drugshandel de afgelopen vier maanden met 13% is gestegen. Ook het percentage meldingen over fraude en diefstal is gestegen. Bijna alle tips die binnenkwamen, werden doorgestuurd naar de betrokken politieregios. Daarnaast werden 390 fraudetips doorgestuurd naar het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf van het Verbond, dat de meldingen nog onderzoekt. Tot op heden is bij vijf zaken fraude aangetoond.

Verzekerd!, juni 2004