Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Sportpark De Toekomst niet geschikt voor betaald voetbal

Sportpark De Toekomst niet geschikt voor betaald voetbal

7 juni 2004

Het geweld na afloop van de wedstrijd Jong Ajax - Jong Feyenoord op 15 april 2004 tegen spelers en de trainer van Jong Feyenoord lijkt geen groots vooropgezette actie, maar wel gepland en uitgevoerd door een kleine kern Ajax-supporters. Het was een onverwachte, korte, heftige gewelddadige aanval. Deze groep, van een kleine tien mensen, veelal het gelaat bedekt met capuchons, kon toeslaan door de onoverzichtelijke situatie die ontstond toen een grote groep supporters, onder andere van het vak 410, ongehinderd het veld op kon lopen. Zodra de eerste supporters het veld op kwamen lopen werden een fotocamera en een videocamera van de aanwezige pers afgedekt door supporters. Meerdere Jong Feyenoordspelers en de trainer werden bedreigd en raakten gewond, een Jong Feyenoordspeler moest in het ziekenhuis worden behandeld.
---

Om dergelijke incidenten te voorkomen zouden de wedstrijden van Jong Ajax voortaan in de Arena gespeeld moeten worden.

Dat adviseert het auditteam voetbalvandalisme, dat de incidenten rond de voetbalwedstrijd Jong Ajax - Jong Feyenoord heeft onderzocht. De voorzitter van het auditteam, mevrouw Vliegenthart, heeft de rapportage van het onderzoek aangeboden aan Ajax en Feyenoord.

De politie en Ajax hebben van tevoren informatie ingewonnen en waren op de hoogte van verhoogde spanning bij de supporters. Gezien de eerdere gang van zaken met vuurwerk en spandoeken bij de wedstrijd Feyenoord - Ajax van 11 april, was bekend bij de politie en Ajax dat een groep supporters een ludieke actie wilde uitvoeren met een spandoek en vuurwerk. Mede daarom is er meer politie en stewarding ingezet dan gebruikelijk. Aanwijzingen over het voorbereiden van een gewelddadige actie tegen Feyenoordspelers waren er niet.

De acceptatiegraad voor wangedrag van supporters lag voor en tijdens de wedstrijd hoog. De uitbarsting van geweld kon mede plaatsvinden doordat er niet of nauwelijks werd opgetreden tegen normoverschrijdend gedrag zoals het afsteken van vuurwerk, het bedreigen van journalisten en drankgebruik langs het veld. Schelden en gooien met kleinere voorwerpen werd als gebruikelijk ervaren. Na de wedstrijd werd het betreden van het speelveld door de supporters niet verhinderd. Ajax en de politie hadden tijdens de wedstrijd moeten overwegen om aanvullende maatregelen te nemen. Het Auditteam adviseert om strenger op te treden bij (wets-)overtredingen en zich te houden aan de afspraken in het Beleidskader Voetbalvandalisme. De clubs en de supporterverenigingen zouden het initiatief moeten nemen om gedragsnormen te formuleren, die vervolgens ook worden gehandhaafd.

Eerder heeft het auditteam gekeken hoe bij de wedstrijd FC Twente - FC Utrecht (26 oktober 2003) voetbalvandalisme juist is voorkómen. Ook is onderzoek gedaan naar ongeregeldheden rond de wedstrijd Ajax - Club Brugge (1 oktober 2003) en ADO Den Haag - Ajax (9 november 2003). Het team is in augustus 2003 geïnstalleerd. Voorzitter is mevrouw A.M. Vliegenthart, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere leden zijn J. Franssen (Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland), C.M. Ottevanger (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond), C.A. Bakker (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Utrecht) en T. van Daalen (oud-Procureur-Generaal).
---

---

---

---