Gemeente Bedum


08 juni 2004

De brug zou aanvankelijk vanaf woensdag 9 juni weer worden opgebouwd; als gevolg van de leverantie van een verkeerde kleur verf heeft het project ongeveer twee weken vertraging opgelopen. Een geplande stremming van de brug, die per 9 juni zou ingaan, wordt daardoor ook uitgesteld. Verwacht wordt dat die stremming pas over twee weken zal plaats hebben. Het doorlaten van de boten op woensdag 9 juni gaat wel door. Om 9.00 uur komt er een telekraan naar de Gele Klap om de boten door te laten. Deze actie duurt ongeveer een uur.

De historische klapbrug in de doorgaande weg door Bedum is enige jaren geleden aangewezen als rijksmonument. Het bouwwerk dateert van het eind van de jaren 20 van de vorige eeuw. Na de aanwijzing als monument zijn door de gemeente Bedum, in nauwe samenspraak met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, restauratieplannen opgesteld. Ook is er historisch onderzoek naar de brug verricht. Tijdens dat onderzoek is onder meer de originele kleur van de brug vastgesteld. In de restauratieplannen voor de brug is uitgegaan van die kleur.

Tijdens een recente inspectie van het werk door ambtenaren van de gemeente Bedum delen van de brug liggen bij een bedrijf in Groningen kwam de afwijking in de kleur aan het licht. De brugdelen waren toen al gespoten. Uit onderzoek bleek dat de leverancier van de verf een van de gegeven specificaties afwijkende kleur geel had geleverd. Een en ander werd bevestigd door het bureau dat indertijd het historisch onderzoek naar de brug heeft uitgevoerd.

De gemeente heeft daarop besloten dat de brug opnieuw moet worden geverfd in de juiste kleurstelling. Dit zal ongeveer twee weken in beslag gaan nemen. De uiteindelijke oplevering van de gerestaureerde brug heeft naar verwachting rond eind juli van dit jaar plaats.