Het Nederlandse Rode Kruis

08 juni 2004
Aanvullende Protocollen bestaan 27 jaar

De meeste regels van het Humanitair Oorlogsrecht zijn te vinden in de Verdragen van Genève. Maar om enkele tekortkomingen aan te vullen en om in te spelen op nieuwe oorlogssituaties is het recht in 1977 uitgebreid met twee Aanvullende Protocollen.

Het doel van het eerste Protocol is om meer bescherming te bieden aan de slachtoffers van internationale gewapende conflicten. Het probeert burgers bijvoorbeeld beter te beschermen tegen de gevolgen van oorlog. Zo staat in dit Protocol de grondregel dat de oorlogvoerende partijen altijd onderscheid moeten maken tussen burgers en militairen en tussen burgerobjecten en militaire doelen. Alleen militairen en militaire doelen mogen worden aangevallen. Ook breidt het Eerste Protocol de Verdragen van Genève uit door bijvoorbeeld te zeggen dat de regels ook gelden in zogeheten bevrijdingsoorlogen. Dit zijn gewapende conflicten waarin volkeren vechten tegen koloniale overheersing en vreemde bezetting of tegen racistische regimes.

De regels van Protocol II bieden bescherming aan de slachtoffers van niet-internationale conflicten. Dit zijn conflicten binnen de grenzen van een staat, zoals bijvoorbeeld een burgeroorlog. Voordat het tweede Protocol bestond, was er maar één artikel in de Verdragen van Genève dat ook over zulke situaties ging. Dit was niet voldoende. Het doel van Protocol II is dan ook om ervoor te zorgen dat de basisregels van het Humanitair Oorlogsrecht ook in niet-internationale conflicten gelden.