Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LEVENSVERLENGING EN VERMINDERING VAN PIJNKLACHTEN VOOR MANNEN MET

PROSTAATKANKER DOOR TAXOTERE®

Hoevelaken, 8 juni 2004 - Aventis maakt bekend dat gisteren tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in New Orleans, de resultaten zijn gepresenteerd van twee vergelijkende onderzoeken (TAX 327 en SWOG 9916). Hierin werden patiënten met hormoonongevoelige uitgezaaide prostaatkanker behandeld met Taxotere (docetaxel) of de huidige standaardbehandeling met mitoxantrone. De onderzoeken, uitgevoerd onder bijna 1.800 patiënten, tonen aan dat behandelingen die Taxotere bevatten zorgen voor een significante levensverlenging, uitgedrukt in een reductie van overlijdensrisico van respectievelijk maar liefst 24 procent en 20 procent. Taxotere is hiermee de eerste en enige behandeling met bewezen overlevingswinst bij mannen met hormoonongevoelige uitgezaaide prostaatkanker (1,2).

Onderzoekers die betrokken waren bij het internationale TAX327-onderzoek (2) concludeerden ook dat Taxotere 43 procent vaker een daling van het PSA-gehalte (tumormarker) van 50 procent of meer opleverde (p=0.0005). De pijnklachten verminderden met 59 procent ten opzichte van de behandeling met mitoxantrone (p=0.0107).
De onderzoekers van het Amerikaanse onderzoek SWOG 9916 (3) zagen de periode dat de tumor onder controle kon worden gehouden, met 27 procent toenemen. Bij het merendeel van de patiënten nam het PSA af met 50 procent of meer. Het aantal patiënten, bij wie de tumor aanzienlijk kleiner werd, nam met 55 procent toe. Dit waren allen patiënten die met Taxotere werd behandeld (1,2).

"Het gunstige effect van de behandeling op de ziekte leidt niet alleen tot een toename in overleving, maar tevens tot vermindering van pijnklachten en een verbetering in het welbevinden van patiënten, nog tijdens de behandeling met Taxotere", aldus Dr R. de Wit, internist-oncoloog, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en hoofdonderzoeker voor de Europese patiënten in de studie TAX327.

De klinische onderzoeken TAX 327 en SWOG 9916 stonden onder leiding van onderzoekers die verbonden zijn aan het Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, het Columbia Presbyterian Medical Center en de Southwest Oncology Group (SWOG).

"Deze studies tonen voor het eerst aan dat een chemotherapeuticum, Taxotere, een significant overlevingsvoordeel biedt aan patiënten met hormoonongevoelige, uitgezaaide prostaatkanker en daarmee hoop biedt voor duizenden mannen over de hele wereld", aldus Dr Daniel Petrylak, directeur van het urogenitaal kankerprogramma bij het Columbia Presbyterian Medical Center."Deze gegevens vormen een belangrijke nieuwe mogelijkheid voor de behandeling van mannen met prostaatkanker, waardoor sommige patiënten langer kunnen leven."

PROSTAATKANKER
Prostaatkanker (3,4) neemt een derde plaats in op de wereldranglijst van voorkomende soorten kanker en is doodsoorzaak nummer zes onder mannen met kanker. In Nederland zal dit jaar bij meer dan 6500 mannen prostaatkanker worden vastgesteld en zullen meer dan 2500 mannen aan deze ziekte overlijden.

"De resultaten van deze studies zijn een belangrijke mijlpaal in de oncologische zorg. Taxotere is het enige goedgekeurde medicijn in de USA voor de behandeling van patiënten met borst-, long- en prostaatkanker, drie van 's werelds meest voorkomende soorten kanker vandaag de dag", aldus Dr Frank Douglas, Executive Vice President van Drug Innovation and Approval en lid van het dagelijks bestuur van Aventis.

OVER TAXOTERE
Taxotere is in Nederland geregistreerd voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker en niet-kleincellige longkanker en wordt in klinisch onderzoek uitvoerig onderzocht op veiligheid en doeltreffendheid bij hoofd- en halskanker, vroeg-stadium borstkanker en maagkanker. Op 19 mei 2004 (6) verleende de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedkeuring om Taxotere te gebruiken in combinatie met prednison als behandeling voor mannen die lijden aan hormoonongevoelige uitgezaaide prostaatkanker.
In de tweede helft van dit jaar wordt registratie in Europa verwacht voor de behandeling van uitgezaaid, hormoonongevoelig prostaatkanker. In maart van dit jaar is een aanvraag ingediend voor de goedkeuring van Taxotere voor de behandeling van vroege borstkanker. Later dit jaar zal de aanvraag voor Taxotere als medicijn voor maagkanker worden ingediend. De aanvraag voor registratie van Taxotere bij hoofd- en halskanker staat gepland voor de eerste helft van 2005.
In 2003 bedroeg de wereldwijde omzet van Taxotere meer dan 1,3 miljard euro.

OVER AVENTIS
Aventis richt zich op de behandeling en preventie van ziekten door het ontdekken en ontwikkelen van innovatieve farmaceutische producten. De onderneming concentreert zich op receptgeneesmiddelen die bestemd zijn voor belangrijke therapiegebieden als oncologie, cardiologie, diabetes en ademhalingsstoornissen. Daarnaast ontwikkelt Aventis vaccins voor menselijk gebruik.
In Nederland brengt Aventis op oncologisch gebied naast Taxotere ook Campto® (irinotecan) op de markt. Campto wordt gebruikt bij de behandeling van patienten met dikke darmkanker.

In 2003 realiseerde Aventis 16,79 miljard euro aan verkoop, investeerde
2,86 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling, en waren er ongeveer 69.000 mensen werkzaam binnen de kernactiviteiten van de organisatie. Het hoofdkantoor van Aventis is gevestigd in Straatsburg, Frankrijk. Kijk voor meer informatie op: www.aventis.com.