Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 juni 2004

Vragen van het lid Tjon A Ten (PvdA) aan de minister van Buitenlandse zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking

over het Nederlands-Amerikaanse samenwerkingsplan betreffende reproductieve gezondheidszorg

1.

Hebt u kennisgenomen van het artikel in het Keniaanse dagblad Nation Clinics close over abortion ?

2.

Herinnert u zich de ongerustheid van de Partij van de Arbeid tijdens de behandeling van de begroting van Ontwikkelingssamenwerking 2004 over het Nederlands Amerikaanse samenwerkingsplan betreffende reproductieve gezondheidszorg in het bijzonder over de USA Global Gag Rule ? Deelt u deze ongerustheid inmiddels ook?

3.

Bent u nu de Global Gag Rule steun onthoudt aan klinieken die een liberaal beleid voeren ten aanzien van voorlichting over seksualiteit, anticonceptie i.c. condoomgebruik en abortus bereid om na te gaan of Nederland, eventueel in samenwerking met andere landen de in het artikel genoemde organisaties in Kenia financieel kan steunen? Zo nee, waarom niet?

4.

Kunt u aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de Nederlandse en Europese steun aan organisaties die de Verenigde Staten niet langer steunt, in het bijzonder in landen waarmee Nederland een bilaterale ontwikkelingsrelatie onderhoudt?

Story by Arthur Okwemba, publication, d.d. 6 3 2004.


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.