NED VER VOOR PSYCHIATRIE

Ned. Ver. Psychiatrie n.a.v. Rotterdamse aanpak verslaafden

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie pleit reeds langer voor het vervangen van de BOPZ door een 'behandelwet' met verruiming van criteria.

De NVvP steunt de opvatting dat ernstige verslaving, wanneer de oordeelsbekwaamheid is aangetast en bijvoorbeeld hersenafwijkingen ontstaan, beschouwd kan worden als een psychiatrische ziekte.

De zwaarste kritiek van de NVvP op de BOPZ richt zich niet op die opnamecriteria, maar op het feit dat de wet is opgebouwd rondom 'opname' en de 'opsluiting' en niet rondom de (voor, na of tijdens opname noodzakelijke) behandeling.

De NVvP is bezorgd over het onder dwang opnemen van personen, wanneer voor hen geen redelijke behandeling (desnoods onder dwang) lijkt te zijn weggelegd, zeker wanneer eerder de overlastbestrijding, dan de persoonlijke zorg wordt beoogd.

Immers de huidige wet staat onder bepaalde voorwaarden wel dwangopname toe, maar geen dwangbehandeling.

Ons pleit voor een 'behandelwet' beoogt een éérder behandelen dat mogelijk ook verkommering en overlast kan voorkómen.

De stellingnames in Rotterdam en in het Kabinet onderstrepen de onduidelijkheid in de maatschappelijke discussie en daarmee het belang van een 'deskundigen commissie' die de NVvP heeft bepleit bij de Tweede Kamer.