Gemeente Enschede

Lessen uit de vuurwerkramp


Enschede, 08-06-2004

Eindrapportage 'Oosting in uitvoering' vastgesteld.

Leren van de vuurwerkramp. Dat was de afgelopen jaren het devies van de gemeente Enschede. De lessen van de vuurwerkramp zijn indertijd verwoord door de commissie Oosting. De gemeente heeft de aanbevelingen van deze commissie vertaald in concrete verbeteracties, onder de noemer "Oosting in uitvoering". Na vaststelling van de eindrapportage over de uitgevoerde verbeteringen door het college van B en W is deze op maandag 7 juni door burgemeester Mans overhandigd aan de heer Oosting.

(links burgemeester Mans, rechts commissievoorzitter Oosting)

Op 2 juli 2001 heeft de Gemeenteraad ingestemd met de nota "Lessen uit de vuurwerkramp; Oosting in uitvoering". In dit actieprogramma zijn de lessen die Enschede kon trekken uit de vuurwerkramp ondergebracht in zeventig concrete verbeteracties. De gemeenteraad is in door middel van voortgangsrapportages steeds geinformeerd over de uitvoering van de verbeteracties. De nu door het college vastgestelde eindrapportage is de zesde voortgangsrapportage en de laatste in de reeks.

De stand van zaken
Na 2,5 jaar kan de balans worden opgemaakt. Alle actiepunten zijn opgepakt en vele verbeteringen zijn doorgevoerd. De verbeteracties zijn geclusterd in de hoofdonderwerpen:

* veiligheidszorg,

* vergunningverlening, toezicht en handhaving en externe veiligheid,
* rampenbestrijding,

* opvang en verzorging, en

* nazorg.

Borging
Behalve aan de verbeteracties wordt in de eindrapportage aandacht geschonken aan de organisatie van rampenbestrijding en veiligheid, de borging in de organisatie en de communicatie over deze thematiek met de bevolking. Vervolgens wordt in de eindrapportage ingegaan op de belangrijkste resultaten voor veiligheidszorg, bouw- en milieuvergunningverlening, handhaving bouw en milieu, externe veiligheid, brandweerzorg en hulpverlening, rampenbestrijding, regionale samenwerking, informatievoorziening, bestuurlijk handelen, opleiden en oefenen, opvang en verzorging en nazorg.

Communicatie
In de loop van 2004 zal breder aan de burgers van Enschede kenbaar worden gemaakt wat er aan verbeteringen is uitgevoerd. De digitale informatievoorziening met behulp van de gemeentelijke website en het digitale loket vervult hierbij een centrale rol.

Organisatie
De verbeteracties zijn uitgevoerd door de verschillende gemeentelijke diensten. Onder verantwoordelijkheid van de gemeentesecretaris is daarnaast een coördinerend projectbureau 'Rampenbestrijding en veiligheid' in het leven geroepen. Met de eindrapportage is dit bureau inmiddels opgeheven.

Klik hier voor de digitale versie van de eindrapportage 'Oosting in Uitvoering' (pdf-bestand)

---

Gepubliceerd op 08-06-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar