[s?.nieuws.parlement.kamervragen_en_antwoorden.2004-06-07_antwoorden_o p_kamervragen_van_het_lid_karimi_over_de_apacheopleiding_in_fort_hood]


---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op Kamervragen van het lid Karimi over de Apacheopleiding in Fort Hood

7-6-2004 10:05:00

In bijlage bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke Kamervragen van 4 juni jl. van het lid Karimi over "de Apacheopleiding in Fort Hood" (uw kenmerk 2030415430).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Bijlage bij de brief over antwoorden op Kamervragen van het lid Karimi over "de Apacheopleiding in Fort Hood".

1. Maken de ervaringen van de Israëlische luchtmacht bij gebruik van Apaches tegen de Palestijnen in de stedelijke gebieden in de Westelijke Jordaanoever en Gaza deel uit van de Apacheopleiding in Fort Hood, Texas in de Verenigde Staten?

Neen.

2. Wat is de betekenis van de zinsnede in uw brief: de "het opleidingscentrum in Fort Hood fungeert tevens als het kenniscentrum voor operationele inzet van de Apaches"? Op welke manier doet de Nederlandse luchtmacht een beroep op de kennis en ervaring van de Israëlische luchtmacht bij de inzet van Apaches?

3. Op welke manier is de door Nederland ontwikkelde nieuwe tactiek tegen luchtdoelraketten gedeeld met Israël? Komt deze kennis via het kenniscentrum ten goede aan de Israëlische luchtmacht?

4. Als via het kenniscentrum in Fort Hood Nederland en Israël wederzijds kunnen beschikken over elkaars ervaringen en operationele kennis bij de inzet van Apaches, hoe kunt u dan beweren: "Tussen de Nederlandse en de Israëlische luchtmacht bestaan geen officiële contacten van uitwisseling van inlichtingen en gevechtstechnieken"? 1)

In Fort Hood worden de Nederlandse Apachevliegers opgeleid en wordt de operationele inzet beoefend. Deze opleiding en training zijn geregeld in een bilaterale overeenkomst. Deze overeenkomst verbiedt de uitwisseling met derden van geclassificeerde en anderszins vertrouwelijke informatie, die in het kader van de training wordt uitgewisseld. De Israëlische Apachevliegers worden overigens niet in Fort Hood opgeleid.

Het genoemde kenniscentrum speelt een centrale rol in de verzameling en de uitwisseling van informatie op het gebied van Apacheoperaties binnen de Amerikaanse landmacht. Het is geen multinationaal verband waarin informatie vrijelijk tussen verschillende met Apaches opererende landen wordt gedeeld. De Nederlandse luchtmacht doet geen beroep op de kennis en ervaring van de Israëlische luchtmacht bij de inzet van Apaches. Nieuwe tactieken tegen luchtdoelraketten zijn niet met Israël gedeeld.

5. Is het waar dat de Brigade Generaal van ISAF in Afghanistan, Schachthöfer in een brief van 19 mei 2004 aan Lieutenant Colonel O. Eichelheim de Nederlandse Detachement commandant schrijft: : "Thank you for the ISAF Draft Combined Joint Helicopter Operations Guide, which has now been reviewed by my specialist air staff. This document represents a new standard for cooperation between aviation units irrespective of Service. It is a ground breaking and innovative document that will inform and develop the existing NATO tactics, Techniques and Procedures (TTP) for aviation support to ground operations to meet the challenges of the new and evolving NATO Mission. You may wish to note that we will now staff this guide through HQ AIRNORTH for formal inclusion into NATO TTPs."? 2)

6. Bent u van mening dat de uitspraken van de Duitse commandant van de multinationale brigade in Afghanistan de bewering bevestigen van de auteur van het artikel "Met Israël tegen terreur " dat: "De Nato handboeken worden herschreven"? 3)

7. Hoe interpreteert u dan de woorden van de Duitse commandant dat: "You may wish to note that we will now staff this guide through HQ AirNorth for formal inclusion into NATO TTPs" gezien uw mededeling in de brief dat "Ook de mededeling dat naar aanleiding hiervan de Navo-handboeken worden herschreven, is voor rekening van de auteur."?

De door de Nederlandse Apache-commandant opgestelde ISAF-"Draft Combined Joint Helicopter Operations Guide" beschrijft de wijze waarop gevechtshelikopters tijdens deze specifieke operatie de ISAF-troepen kunnen ondersteunen. Op generlei wijze worden tactieken beschreven die zouden zijn afgeleid van de Israëlische luchtmacht. De Duitse commandant van de multinationale brigade in Kabul dankt de Nederlandse commandant voor zijn ingediende voorstellen en stelt verder dat hij deze zal doorsturen aan het hoofdkwartier van de Navo-luchtstrijdkrachten in Noord-Europa met de bedoeling ze binnen de Navo te bespreken. Of dat uiteindelijk leidt tot wijziging van Navo-helikoptertactieken zal de praktijk uitwijzen.

1) Zie de brief van de minister van Defensie, 3 juni jl. (kenmerk D2004001923) 2) Elsevier, 5 juni 2004 3) zie voetnoot 2

Nieuws Nieuwsberichten