Algemene Inspectiedienst (AID)

Controles volkstuinders Zuid-Holland
Kerkrade, 7 juni 2004
Op zaterdag 5 juni heeft de Algemene Inspectiedienst samen met het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden (ZHEW) en de politie de eerste controles uitgevoerd bij volkstuinders. Om volkstuinders bewust te maken van de regels die er zijn voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen, worden dit jaar diverse controles uitgevoerd in de regio Zuid-Holland Zuid.

Afgelopen zaterdag werden circa 200 tuintjes bezocht verspreid over zes volkstuincomplexen. Hierbij werden negen processen-verbaal en drie waarschuwingen uitgedeeld. In twee gevallen werden er zogenoemde doodshoofdmiddelen aangetroffen. Deze kunnen bij foutief gebruik gevaar opleveren voor de volksgezondheid en mogen alleen onder strikte voorwaarden bedrijfsmatig gebruikt worden.

De controles werden enkele weken geleden aangekondigd door middel van een brief aan alle volkstuincomplexen in de regio. In de komende tijd zullen er nog meer controles plaatsvinden.

Zeven volkstuinders kregen een proces-verbaal omdat ze in het bezit waren van buitenlandse bestrijdingsmiddelen, hetgeen niet is toegestaan. De middelen die de controleurs aantroffen waren afkomstig uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Griekenland.

Eén volkstuinder kreeg een waarschuwing omdat hij een grootverpakking schimmelbestrijdingsmiddelen aan het verdelen was in kleinere porties voor andere tuinders. Dit is eveneens niet toegestaan. Bestrijdingsmiddelen mogen niet in andere dan de originele verpakking voorradig zijn. Het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden deelde twee waarschuwingen uit voor slordige bespuitingen langs sloottaluds.

Verder werden tien tuinders er op gewezen dat zij vervallen bestrijdingsmiddelen op voorraad hadden. Het ging hierbij onder andere om middelen die al een aantal jaren niet eens meer in de professionele land- en tuinbouw gebruikt mogen worden. De middelen moeten ingeleverd worden bij inleverdepots.

De doodshoofdmiddelen werden aangetroffen in twee schuurtjes van volkstuinders die niet aanwezig waren. Door het raam zagen de controleurs de uit het buitenland afkomstige middelen staan. Gezien het gevaar voor de volksgezondheid die deze middelen bij foutief gebruik kunnen opleveren, is met het openbaar ministerie afgesproken dat onmiddellijk wordt opgetreden bij het aantreffen van deze middelen. Daarom werd ondanks de afwezigheid van de tuinders de toegang verschaft tot de afgesloten schuurtjes. De betrokken tuinders krijgen voor het voorhanden hebben van deze middelen een proces-verbaal.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.