Gemeente 's-Hertogenbosch

08-06-2004

Kinderen enthousiast over "Middeleeuwse" websites

Tijdens het op zondag 6 juni 2004 op de Parade te 's-Hertogenbosch gehouden evenement 'Ridders en spelen voor de Sint-Jan' hebben met name veel kinderen en jongeren kennis gemaakt met de talloze websites rond de Middeleeuwen die op het internet te vinden zijn. Het Stadsarchief 's-Hertogenbosch bood in een speciale grootbeeld-opstelling de mogelijkheid om informatieve en spelsites over de deze historische periode te bezoeken.

Met name de site 'De Lakenmarkt', een site die basisschoolleerlingen spelenderwijs de Middeleeuwse stad leert ontdekken, viel erg in de smaak. Leerlingen maken een virtuele wandeling door een Middeleeuwse stad rond 1530. Op een speelse manier komen de bezoekers van de site veel te weten over het leven in een Middeleeuwse stad. De virtuele stad is gebaseerd op 's-Hertogenbosch in de Late Middeleeuwen (rond 1530). Uitgangspunt is het schilderij De Lakenmarkt, één van de belangrijkste schilderijen in het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch. De Lakenmarkt PO is een ict-ontwikkelproject cultuur, en werd gerealiseerd met steun van het Ministerie van OC en W. Het project werd ontwikkeld door BHM Laverbe te Nijmegen in samenwerking met het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch, het Stadsarchief 's-Hertogenbosch en de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten van de gemeente 's-Hertogenbosch.

Deze (http://middeleeuwsestad.kennisnet.nl/lakenmarkt.swf) en de andere tijdens het Bossche evenement getoonde sites zijn nu gemakkelijk te vinden op de site van het stadsarchief: www.stadsarchief.nl door bij het onderdeel Educatie de pagina Projecten te kiezen.