Universiteit van Tilburg

Directeur Telos en hoogleraar Vrijetijdwetenschappen Theo Beckers neemt afscheid

Hoogtijd dat de hyperactieve samenleving onthaast

Nederlanders hebben collectief het gevoel tijd te kort te komen en dat gevoel wordt steeds sterker. Iedereen heeft het druk, en vaak té druk: rechters, huisartsen, politici, managers, leraren, ouders en ook kinderen. Worden we geleefd of hebben we zelf nog iets te zeggen over de structuur en de besteding van onze tijd? vraagt prof.dr. Theo Beckers zich af in zijn afscheidsrede, waarin hij ingaat op de oorzaken en de maatschappelijke en ecologische gevolgen van snelheid en tijdsdruk. Beckers pleit voor onthaasting van politiek en wetenschap, hedonistische soberheid en een economy of care, die kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Ook laat hij zien dat er een maatschappelijk draagvlak is voor een andere omgang met haast en tijd.

We hebben het drukdrukdruk. Er zijn meer activiteiten, meer verplichtingen en meer afspraken dan we aankunnen. Tijdsdruk en snelheid beheersen ons leven. Ook al klagen we vaak dat we zo veel moeten, het lijkt erop dat we ons er niet tegen kunnen verzetten: we moeten meegaan in met de tijd. Overigens doen we dat niet altijd uit vrije wil. Dat er snel wordt bewogen of veranderd is niet het probleem, stelt hoogleraar Vrijetijdwetenschappen Beckers en wetenschappelijk directeur van Telos, het Brabants Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken in zijn rede. Het probleem is dat economische, maatschappelijke en politieke systemen zo zijn ingericht, dat we maar één keus hebben: de hoogste versnelling. Dat heeft de mens slaaf gemaakt van de tijd, waarover hij zich heer en meester waant. Zoals we vier Nederlanden nodig hebben om onze consumptie een plaats te geven, zo hebben we vier levens nodig om al onze ambities en verplichtingen te realiseren.
Ook binnen de collectieve sector, zoals de rechtspraak, de zorg en op het onderwijs neemt de tijdsdruk toe. Op de universiteit stijgt de publicatiedruk al maar verder, maar meer kennis is volgens Beckers minder wijsheid. Binnen het openbaar bestuur en bij de overheid constateert hij steeds minder ruimte voor reflectie. Vandaar dat de relatie tussen tijd, politiek en beleid meer aandacht verdient. De toekomstige inrichting van ons land is gebaat bij een beter evenwicht tussen korte en lange termijn, hoge en lage dynamiek, snelheid en traagheid en continuïteit en vernieuwing.

Geld is tijd
Onlangs meldde president Wellink van De Nederlandse Bank dat Nederlanders te veel vrijetijd hebben, en dat er sprake zou zijn van een verlofcultuur. Beckers bestrijdt dat. De in de jaren zestig voorspelde vrijetijdsmaatschappij is een mythe gebleken. Alle verloven worden thans ingetrokken. De plicht roept en de onteigening van de tijd krijgt een nieuwe impuls. De maatschappij, die keuzevrijheid, individualisering en eigen verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan, blijkt in werkelijkheid een complexe, veeleisende samenleving te zijn. We bewegen ons in sociaal-economisch opzicht steeds meer in de richting van de Verenigde Staten. Geld is tijd geworden. Om al onze verplichtingen te kunnen betalen en ook nog actief te zijn als consument moet er harder en langer worden gewerkt. Het ziet ernaar uit, dat de manier waarop de levensloopregeling wordt ingevuld, tijdsdruk en haast niet zal verminderen, maar juist versterken.
Minder vrijetijd kan de pret niet drukken. We consumeren sneller, meer, gretiger en de hoeveelheid besteed geld per eenheid vrijetijd stijgt nog steeds. De vrijetijdsconsumptie gaat gepaard met een sterke groei van mobiliteit en energiegebruik. Verduurzaming van vrijetijdsconsumptie zou dan ook hoger op de agenda moeten staan van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, zo stelt Beckers.

Verduurzaming
Het zou een onderdeel kunnen vormen van de overgang van een economy of scale naar een economy of care, een economie van zorgzaamheid, waarin consumptie wordt gedematerialiseerd en verduurzaamd. Beckers roept in zijn rede Nederland als voorzitter van de Europese Unie op om het initiatief te nemen tot een integrale duurzame ontwikkelingsstrategie voor Europa, waarbinnen verduurzaming van toerisme topprioriteit wordt.
Beckers pleit voor meer zeggenschap van burgers over de vormgeving van hun eigen leven in de tijd. Dat laatste veronderstelt nieuwe vormen van planning voor vrijheid ofwel een nieuwe vrijetijdsethiek, met duurzaamheid als leidend beginsel en hedonistische soberheid als een uitwerking daarvan.
Er bestaat een behoorlijk maatschappelijk potentieel voor een andere omgang met tijd en haast, constateert hij op grond van een speciale analyse van nieuwe paneldata: tachtig procent van de Nederlanders is het bijvoorbeeld oneens met de stelling dat veel geld belangrijker is dan veel vrije tijd. En ongeveer vijfentwintig procent van de Nederlanders heeft aangegeven uit eigen beweging een meer sober leven te zijn gaan leiden.

Prof.dr. Theo Beckers (Maasniel, 1941) studeerde sociale geografie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen (1966) en promoveerde in 1983 aan de Landbouwuniversiteit Wageningen op het proefschrift Planning voor vrijheid. Een historisch-sociologische studie van de overheidsinterventie in rekreatie en vrije tijd. In 1987 werd hij hoogleraar Vrijetijdwetenschappen, de eerste in Nederland, aan de Universiteit van Tilburg. In 1999 werd hij programmadirecteur bij Globus en wetenschappelijk directeur van Telos, het Brabants Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken.

Noot voor de pers
De afscheidsrede wordt uitgesproken op vrijdag 11 juni om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. De rede is getiteld De hyperactieve samenleving: op zoek naar de verloren tijd. Journalisten kunnen een exemplaar van de rede opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl.
Prof.dr. Theo Beckers is bereikbaar via tel: 013 466 8712/8713 en e-mail: t.a.m.beckers@uvt.nl,
Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/.
Laatst gewijzigd: donderdag 03 juni 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen