Gemeente Haarlem


7 juni 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

153/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Meer aandacht voor kwaliteit woning en woonomgeving


In 2002 is het nationale Woningbehoefte onderzoek (WBO) gehouden, waaraan 1.821 huishoudens in Haarlem hebben deelgenomen.
In opdracht van de gemeente heeft ABF Research een rapport opgesteld over de onderzoeksuitkomsten voor Haarlem. Dit rapport biedt belangrijke informatie voor het ontwikkelen van woonbeleid, zoals bijvoorbeeld de Haarlemse Woonvisie.


Senioren

Het inwonersaantal van Haarlem groeit niet. Wel vindt er een verschuiving in de omvang van de bevolkingsgroepen plaats. Zo neemt het aandeel 45-64-jarigen toe en kan de vergrijzing de komende jaren fors toenemen. Dat betekent dat er in de toekomst meer aandacht moet komen voor de bouw van woningen die voor senioren geschikt zijn. Deze conclusie volgt ook uit het WBO, dat aantoont dat het aandeel toegankelijke woningen (zowel binnen als buiten geen trappen en drempels) in Haarlem nu relatief laag is.


Woningen en woonomgeving

Het WBO maakt inzichtelijk dat gemiddeld 80 procent van alle inwoners van Haarlem tevreden is met de woonomgeving (landelijk: 84 procent). In de Haarlemse groenstedelijke wijken ligt dit percentage op 68 procent. De tevredenheid van de centrum- en buitencentrumbewoners is ten opzichte van 1998 met 2-3 procent afgenomen. Deze uitkomsten zijn aanleiding om in het woonbeleid meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van de woningen en de woonomgeving in Haarlem.


Vraag en aanbod

Inwoners van Haarlem zijn vaker dan gemiddeld geneigd te verhuizen. Daarbij zijn zij gemiddeld vaker op zoek naar een koopwoning. Ook zoeken zij hun nieuwe huur- of koopwoning gemiddeld vaker in de duurdere prijsklasse. De grote vraag naar koopwoningen in Haarlem is ondanks de afnemende economische vooruitzichten in de afgelopen jaren niet afgenomen.
Het aantal betaalbare woningen is in verhouding tot de omvang van de aandachtsgroep van beleid (de lagere inkomens) ruim voldoende. Het aanbodoverschot in de goedkoopste huurklasse is vergeleken met het landelijke beeld in Haarlem zelfs relatief groot.
Vergeleken met de regio heeft Haarlem relatief meer mogelijkheden voor starters, maar relatief minder voor doorstromers.
Deze situatie leidt ertoe dat er in nieuwbouwprojecten vooral koopwoningen moeten worden gebouwd en dan - met het oog op de doorstroming - met name in het middeldure segment. Daarnaast kunnen er afgaande op de vraag nog woningen toegevoegd worden aan het middeldure huursegment.


Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl
---- --