Ingezonden persbericht


Utrecht, 7 juni 2004
Referentie: F01-1/852/AtH

Persbericht

Slechts 2 partijen voor uitbreiding regeling gelijke behandeling

Partijen bieden gehandicapten weinig concreets bij Europese verkiezingen

Stem op ons, want wij komen op voor gelijke rechten en gelijke kansen voor mensen met een handicap! Dat antwoord gaven de lijsttrekkers van PvdA, VVD, GroenLinks en de SP op de vraag waarom mensen met een handicap en hun ouders en verwanten hun partij zouden moeten kiezen. De lijsttrekkers van D66 en CDA reageerden niet.

Veel partijen vinden gelijke rechten belangrijk. PvdA, Groenlinks, VVD en SP zetten zich in voor gelijke behandeling. De rechten en kansen van gehandicapten moeten geëerbiedigd worden.

Maar PvdA en GroenLinks stellen ook dat de Europese non-discriminatie richtlijnen uitgebreid moeten worden tot alle levensterreinen. Mensen met een handicap moeten kunnen meedoen aan alles wat er in de samenleving gebeurt.

De LPF wil geen onderscheid maken tussen mensen met of zonder handicaps. De Partij voor de Dieren gaat zich in de eerste plaats inzetten voor het dierenwelzijn, maar wil daarnaast ook opkomen voor de zwakkeren in de samenleving.

De ChristenUnie en SGP stellen zich anders op dan de andere partijen. Zij antwoorden op de vraag wat zij aan mensen met een handicap te bieden hadden: "Wij willen geloofwaardige keuzes maken die goed zijn voor de samenleving. Dat doen we op basis van de Bijbel, het woord van God."

De Partij voor het Noorden doet geen beloften. Zij wil het bestuur dichter bij de mensen brengen.

De antwoorden van de lijsttrekkers staan op de website van de FvO: www.fvo.nl en de CG-Raad: www.cg-raad.nl. Daar is ook een uitgebreide vergelijking te vinden van de standpunten van de Europese partijen.

___
Noot voor de redactie,