Gemeente Amsterdam

Verlies CDA en winst SP bij Europese verkiezingen in Amsterdam 8 juni 2004 - O+S

Als er nu verkiezingen voor het Europees Parlement gehouden worden, zou de PvdA in Amsterdam met 27% als grootste uit de bus komen. GroenLinks zou met 21% als tweede eindigen en de VVD (16%) voorblijven. Grote winst is er voor de SP die 16% van de kiezers aan zich weet te binden. Het CDA lijdt fors verlies. Van de kleine partijen lijkt de Partij voor de Dieren met 2-3% een substantieel aantal stemmen te trekken. Klokkenluider Van Buitenen zou 1-2% van de stemmen krijgen, net als de lijstverbinding van de kleine christelijke partijen.

u komt toch ook? (10 Kb)

Dit blijkt uit een peiling van O+S onder bijna 400 Amsterdammers die afgelopen week is gehouden.

In vergelijking met de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement in 1999 blijven PvdA, VVD en D66 ongeveer stabiel. GroenLinks, dat bij de vorige verkiezingen met bijna 25% van de stemmen een van de beste uitslagen uit de historie realiseerde, verliest enkele procenten maar blijft de VVD voor. Het CDA, dat landelijk terug is op het lage niveau van voor de periode-Fortuyn, verliest fors en ziet zijn aanhang gehalveerd.

De opkomst bij de verkiezingen van 1999 bedroeg 25%, tegen ruim 50% bij de eerste verkiezingen voor het Europees Parlement in 1979. De peiling bevat geen aanwijzingen dat de dalende trend komende donderdag gekeerd wordt.

Verkiezingen Europees Parlement 2004 - Amsterdam (prognose)

prognose verkiezingen EP 2004 (6 Kb)

© Gemeente Amsterdam