Provincie Zuid-Holland

Wijzigingen partiele herziening streekplan Zuid-Holland West

Grote Driehoek in Pijnacker blijft aangewezen plek voor autosloperijen

Het college van gedeputeerde staten (GS) heeft op grond van de ingediende bedenkingen twee wijzigingen aangebracht in het ontwerp van de Eerste partiële herziening van het streekplan Zuid-Holland West 2003. De rode contour langs de Alkemadelaan (landgoed Clingendael), die in het streekplan Zuid-Holland West 2003 nog dwars door de Beatrixkazerne was getrokken en die in het ontwerp van de partiële herziening rond een deel van het landgoed Clingendael liep, wordt nu op het hek rond deze kazerne gelegd. Het aangrenzende weiland dat in het ontwerp van de Eerste partiële herziening binnen de contour was gebracht, wordt daar dus thans buiten gelaten. De grens van het stads- en dorpsgebied binnen de rode contour van de kern Poeldijk van de gemeente Westland wordt in overeenstemming gebracht met de in het Regionaal Structuurplan Haaglanden en het Uitwerkingsplan Westlandse Zoom aangegeven grens.

GS zien in de overige bedenkingen geen aanleiding om het ontwerp van de Eerste partiële herziening aan te passen. Het bedrijventerrein Grote Driehoek blijft in de ogen van het college de aangewezen plek voor het hervestigen van Pametex/Van Dalen en de autosloperijen die thans op de Binckhorst zijn gevestigd. Voor een onaanvaardbare mate van milieuhinder en voor daling van de waarde van woningen en bedrijven in de omgeving hoeft volgens het college niet te worden gevreesd. Pametex/Van Dalen zal de shredderinstallatie die het bedrijf thans gebruikt niet meeverhuizen en zal zich beperken tot inzamelen en sorteren van oude metalen. De autosloperijen zullen aan de thans geldende eisen van de branchevereniging moeten voldoen. Het verruimen van de contour nabij Ypenburg blijft onderdeel van het plan. Als de gemeente Den Haag de hier gelegen volkstuinen wil vervangen door woningen en/of bedrijven zal zij eerst zelf een (ruimtelijke) afweging moeten uitvoeren. Hierbij zal aangegeven moeten worden waar de volkstuinen gecompenseerd zullen worden. Bij het buiten de contouren bouwen van woningen als compensatie voor woningen die gesloopt moeten worden ten behoeve van het aanleggen van (spoor)wegen gaat het om maatwerk. De gemeenten zullen moeten aantonen dat hier binnen de contouren geen ruimte voor is. De natuurwaarden bij sportpark Ockenburg vormen geen aanleiding om het realiseren van de hier beoogde internationale school tegen te houden.

De Eerste partiële herziening moet nog door Provinciale Staten (PS) worden vastgesteld. Op 30 juni bespreken PS waarschijnlijk de procedure.

Bron: afdeling Communicatie, 070 - 441 66 22