Ministerie van Financiën

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

BFB/EKI 2004-1217

Onderwerp

Evaluatie Risicodracht

Hierbij bied ik u het rapport 'Evaluatie Risicodracht' aan. De risicodracht betreft afspraken tussen Atradius en de Staat over welke exportkredietrisico's Atradius voor rekening van de Staat in verzekering kan nemen. In juli 2001 is de verdeling van risico's tussen de Staat en Atradius (de risicodracht) aangepast. Hierbij zijn een aantal risico's die voorheen gedekt werden door de Staat afgestoten aan de markt. Hiertoe was besloten omdat de indruk bestond dat de risico's gedragen zouden kunnen worden door de markt. Het uitgangspunt was hierbij dat de faciliteit aanvullend diende te zijn aan de markt. De wijziging zoals doorgevoerd in Nederland ging verder dan was (en is) voorgeschreven door internationale regels. Er is toentertijd ook toegezegd dat na drie jaar zou worden bezien of ook na de risicodracht de Nederlandse exporteur exportkredietverzekering kon verkrijgen tegen internationaal vergelijkbare voorwaarden. Er mochten geen 'gaten' vallen in de markt voor exportkredietverzekering.

Deze evaluatie is door de Ministeries van Financiën en Economische Zaken uitgevoerd. Hierbij is geput uit een aantal bronnen van informatie, waaronder een enquête aan het Nederlandse bedrijfsleven en Nederlandse banken, gesprekken met kredietverzekeraars, maar ook ervaringen van de uitvoerder en de Staat. Ook het onderzoeksrapport in opdracht van mij uitgevoerd door de Universiteit van Groningen is hierin meegenomen. Dit rapport is in maart 2003 aan u aangeboden (zie BFB/EKI 2003-359).

De voornaamste conclusie van de evaluatie is dat er toch een aantal risico's zijn die de Staat niet langer voor dekking in aanmerking neemt, die niet door de private markt worden gedekt. Het betreft hier dan met name betalingsrisico's op Westerse economieën, met een lange risicoduur en een grote omvang. Daarnaast zijn de mogelijkheden om risico's op ontwikkelingslanden te dekken beperkt tot korte termijn transacties.

Naar aanleiding van deze evaluatie zijn gesprekken met Atradius gevoerd over een wijziging van de risicodracht. De uitkomst van deze gesprekken is dat per 1 juli 2004 een nieuwe verdeling van risico's komt.

Alle landen worden onderverdeeld in drie categorieën. Per categorie wordt bepaald welke risico's voor rekening van de Staat en welke voor rekening van Atradius komen.

De indeling van landen in drie categorieën is gebaseerd op de OESO premieklasse. Categorie I correspondeert met OESO landenklasse 0 en 1. Categorie II correspondeert met OESO landenklasse 2 en Categorie III met landenklasse 3 en hoger. Afwijkingen van deze systematiek zijn bij uitzondering mogelijk. Volgens deze systematiek komt de verdeling van landen er uit te zien als volgt:

Categorie I: 15 oude EU lidstaten, Australië, Canada, Canarische Eilanden,

IJsland, Japan, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Porto Rico, Reunion, Singapore, Taiwan, de Verenigde Staten, Zwitserland,

Categorie II: Andorra, Azoren, Botswana, Bouvet Eiland, Brunei, Chili, China,

Christmas Eiland, Cocos (Keeling) Eilanden, Faeröer eilanden, Franse Metropolitan, Gibraltar, Goeam, Groenland, Guaedaloupe, Guyana-Frans, Heard eiland en McDonald eilanden, Hongarije, Hong Kong, Liechtenstein, Macau, Madera, Maleisie, Marokko-Spaans (Cueta), Martinique, Norfolk, Polen, Samoa-Amerikaans, San Marino, Slowakije, Svalbard en Jan Mayen, Tokelau, Trinidad en Tobago, Tsjechië, Vaticaanstad, US minor outlying Islands, Zuid-Korea

Categorie III: alle overige landen

Per categorie is de volgende verdeling van risico's van toepassing:

Categorie I

Risico's komen voor rekening van Atradius, tenzij één van de volgende limieten wordt overschreden:

a) maximum schadevergoeding ééntransactiepolis is ¤ 250.000.000

b) risicoduur is langer dan 60 maanden (waarvan maximaal 36 maanden kredietrisico).

In dat geval komt het totale risico voor rekening van de Staat.

Categorie II

Risico's komen voor rekening van Atradius, tenzij één van de volgende grenzen wordt overschreden:

a) maximum schadevergoeding ééntransactiepolis is ¤ 50.000.000

b) de risicoduur is langer dan 36 maanden (waarvan maximaal 24 maanden kredietrisico)

In dat geval komt het totale risico voor rekening van de Staat.

Categorie III

Risico's komen voor rekening van Atradius, tenzij één van de volgende grenzen wordt overschreden:

a) maximum schadevergoeding ééntransactiepolis is ¤ 5.000.000

b) maximum schadevergoeding per debiteur per jaar is voor rekening van Atradius ¤ 11.500.000

c) de risicoduur is langer dan 24 maanden (waarvan maximaal 12 maanden kredietrisico)

In dat geval komt het totale risico voor rekening van de Staat.

Een uitzondering wordt gemaakt voor transacties waar een andere Export Credit Agency Atradius in haar hoedanigheid als Export Credit Agency benadert met een inkomend herverzekeringsverzoek. Deze komen ongeacht de risicodracht voor rekening van de Staat.

Verder wordt een uitzondering gemaakt voor de zogenaamde EU mededeling landen. Dit zijn alle lidstaten van de Europese Unie, plus Australië, Canada, IJsland, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, de Verenigde Staten en Zwitserland. Conform de EU mededeling mag de Staat geen herverzekering aanbieden voor transacties met en risicoduur van minder dan 24 maanden.

De minister van Financiën,

G. Zalm

Bijlage:

· Evaluatie risicoverdeling exportkredietverzekering


---

Mededeling van de commissie aan de lidstaten ingevolge artikel 93, lid 1, van het EG-Verdrag

inzake de toepassing van de artikelen 92 en 93 van het Verdrag op kortlopende

exportkredietverzekering (97/C 281/03) en Mededeling van de commissie aan lidstaten tot wijziging

van de mededeling ingevolge artikel 93, lid 1, van het EG-Verdrag inzake de toepassing van de

artikelen 92 en 93 van het Verdrag op kortlopende exportkredietverzekering (2001/C 217/02)