Gemeente De Ronde Venen

Bomenkap langs de Kerkvaart
08-06-2004

De gemeente heeft gemerkt dat er wat onduidelijkheid is ontstaan over de bomenkap langs de Kerkvaart aan de Rondweg in Mijdrecht.

Het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend om de dijken in onze gemeente te versterken en daarvoor langs de Kerkvaart een aantal bomen te kappen. Dijkverzwaring is volgens AGV de beste manier om de veiligheid van veendijken te vergroten. De werkzaamheden aan de dijk van de Kerkvaart vallen onder een totaal plan om de dijken in de hele regio te verstevigen. Bij de aanvraag is aangegeven dat in verband met het veiligheidsrisico dit traject voorgetrokken wordt op de rest van het plan.

De vergunningaanvraag is gepubliceerd op de gemeentepagina. Naar aanleiding hiervan zijn twee reacties binnen gekomen waarin de zorg werd uitgesproken dat mogelijk geen herplant plaats zou vinden.

De gemeente heeft toen voorafgaand aan de vergunningverlening uitvoerig overleg gehad met de uitvoerende dienst van AGV, Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR). Met DWR is gesproken over herplant. Voor de gemeente was het van groot belang voor het aanzien van het dorp dat een goed herplantplan gemaakt wordt. Dit is in de vorm van herplantplicht in de vergunning opgenomen. Naar aanleiding hiervan zijn aanvullende afspraken gemaakt. Zo worden op diverse plaatsen nieuwe bomen (knotwilgen) en struiken tot drie meter hoog teruggeplant.

Nadat de aanvullende afspraken gemaakt waren, is de vergunning verleend. Tegen de vergunningverlening kunnen bezwaren worden ingediend, maar DWR was niet verplicht om met de start van de werkzaamheden te wachten. Enkele bewoners hebben bij de bestuursrechter een verzoek voor een voorlopige voorziening ingediend. De gemeente heeft dit onder de aandacht van DWR gebracht. Maandag 7 juni heeft DWR vrijwillig de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd in afwachting van een uitspraak van de bestuursrechter. Op dinsdagochtend 8 juni heeft de bestuursrechter de voorlopige voorziening afgewezen. DWR mag hierdoor de werkzaamheden voortzetten.