Gemeente Nijmegen

persbericht

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Datum Nummer persbericht
8 juni 2004 c048

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380

Gemeente komt huurders van nieuwbouw na sloop tegemoet

Bij herstructurering van wijken moeten alle bewoners financieel in staat worden gesteld naar hun oude wijk terug te keren. Daarvoor willen burgemeester en wethouders van Nijmegen een huurgewenningsregeling invoeren. De gemeenteraad besluit in juli over het voorstel.

De regeling is alleen voor huurders met een laag inkomen. Zij komen in aanmerking voor deze tijdelijke extra bijdrage als ze terugkeren in een vervangende nieuwbouwwoning nadat hun oude woning is gesloopt voor een wijkaanpak.
In de overbruggingsmaatregel gaan deze terugkeerders in twee stappen van elk één jaar meer betalen. In het eerste jaar wordt, op EUR20 per maand na, de gehele netto huurverhoging gecompenseerd, in het tweede jaar de helft. Het derde jaar betalen de huurders de volledige huursom.

Nijmegen investeert de komende jaren fors in het opknappen van een aantal wijken in de stad. Sloop en vervangende nieuwbouw is een onderdeel daarvan. Dit gebeurt onder meer in de Wolfskuil en het Willemskwartier. Wanneer bewoners van de gesloopte woningen terugkeren naar de vervangende nieuwbouw valt de nieuwe huur soms tientallen euro's hoger uit, ondanks de huursubsidie. Daar staan wel meer woonkwaliteit en een lagere energierekening tegenover.
Met de tijdelijke lastenverlichting wil het gemeentebestuur terugkeer bevorderen om sociale netwerken zoveel mogelijk intact te laten.

Naar schatting sloopt Nijmegen tot 2009 ongeveer duizend woningen. De verwachting is dat ongeveer een kwart van de bewoners terugkeert in de vervangende nieuwbouw. In totaal kunnen de kosten voor de gemeente tot 2010 oplopen tot 330.000 euro.


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht