Socialistische Partij

Euro-onderzoek SP: consument zeer ontevreden


08-06-2004 * De Nederlandse consument is nog steeds niet blij met de invoering van de euro en constateert dat de prijzen door de invoering van de euro sterk zijn gestegen. Dit blijkt uit een SP-onderzoek onder meer dan 7000 consumenten, dat vandaag door Europees lijsttrekker Erik Meijer in Den Haag is gepresenteerd. Namens de bevolking heeft Meijer als `dankbetuiging' voor de deur van de Tweede Kamer een standbeeld onthuld voor minister Zalm, die ontkende dat de invoering van de euro de prijzen zou opdrijven.

Binnen een week reageerden ruim 7000 consumenten op vragen van de SP over de euro en de relatie met de prijsontwikkeling. Van de ondervraagde personen is 13% blij met de euro, 68% is dat niet. Een overweldigende meerderheid van 89% vindt dat de invoering ervoor heeft gezorgd dat de prijzen fors zijn gestegen, 9% heeft de indruk dat de invoering een lichte prijsstijging heeft veroorzaakt en slechts 1,1% merkte geen prijsstijging op of dacht dat de prijzen zijn gedaald.

Uit `dankbaarheid' voor de invoering van de euro onthulde Europees SP-lijsttrekker Erik Meijer een standbeeld voor minister Zalm, waarin zijn gedenkwaardige uitspreek verwerkt is: 'Ik kan praten als Brugman, de mensen denken toch dat het aan de euro ligt'. De SP wil met de actie de vinger leggen op een zere plek: het gat tussen de pro-Europese propaganda van de gevestigde partijen, en de werkelijkheid van alledag.

Het rapport over het SP-onderzoek is hier te downloaden (PDF, 150 KB)